Przedstawiam klasyczny przepis z kuchni włoskiej mojej ulubionej - pasta di pomodoro czyli makaron z sosem pomidorowym, przepyszne i aromatyczne danie, które można przygotować w tak zwane 5 minut, gdy praktycznie w domu nie ma nic do jedzenia - a na talerzu pojawia się czar smaku - serdecznie polecam :-)
Sos jest jednocześnie wegetariański i bezglutenowy.
Jeżeli dodatkowo użyjemy bezglutenowego makaronu, którego kupienie nie stanowi teraz żadnego problemu - wtedy otrzymamy danie bezglutenowe.
Natomiast, jeżeli pominiemy dodatek masła - wtedy otrzymamy danie wegańskie.
Do przepisu dołączyłam filmik - na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
- 250 g makaronu (np. spaghetti)
- 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, pół łyżeczki cukru
- garść świeżej bazylii i tymianku
- ser grana padano do starcia.
1. Cebulę kroimy w kosteczkę.
2. Pomidory z puszki przelewam zawsze do talerza (najpierw jedną puszkę), usuwam szypułki i doskonałości, i potem podobnie działam z drugą puszką.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy cebulkę, smażymy chwilkę, dodajemy łyżkę masła, sporo oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Następnie wlewamy pomidory z puszki mieszamy i doprawiamy: sporo suszonego oregano, bazylii, tymianek (ja dodałam świeży), pieprz i sól oraz pół łyżeczki cukru. Teraz to wszystko ma się ładnie chwilkę podgotować.
5. Siekamy świeżą bazylię.
6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu nie odcedzamy go, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy go do sosu.
7. Makaron mieszamy z sosem. W ten sposób jest najlepszy.
Nakładamy na talerz. Na wierzch trzemy ser grana padano i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :-)
5. Siekamy świeżą bazylię.
6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu nie odcedzamy go, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy go do sosu.
7. Makaron mieszamy z sosem. W ten sposób jest najlepszy.
Nakładamy na talerz. Na wierzch trzemy ser grana padano i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz