Ta sałatka jest w wersji wegetariańskiej a nawet w bezglutenowej.
Do przepisu został dołączony filmik (3.04.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
- ok. 9 szt. ziemniaków podobnej wielkości
- 5 jajek
- ok. 400 ml majonezu (lub więcej)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- ok. 1 łyżeczka musztardy (sarepska najlepsza)
- ok. 1 łyżka octu
- sól, pieprz
1. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w "mundurkach". Nie trzeba solić, a jajka gotujemy na twardo.
2. Następnie ostudzone ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, podobnie jajka i ogórki. Odsączamy kukurydzę i groszek. Przyda nam się spora miska.
3. Następnie dodajemy majonez, musztardę i ocet. Sporo solimy i pieprzymy.
4. Wszystko mieszamy. Ja zwykle jeszcze dodaję trochę musztardy czy octu i jeszcze doprawiam, więcej soli i pieprzu. Lubię wyraziste smaki. Następnie przekładamy sałatkę do ładnej miski i chowamy do lodówki.
Poniżej zapraszam na filmik:
majonez bez glutenu , podobnie jak musztardę można znaleźć w ofercie firmy Develey, ja żadnej różnicy w smaku między nim a tym glutenowym nie odczułam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację,z majonezem miałam dylemat odnośnie jego bezglutenowości (np. ten z Winiary), ale wiem na pewno, że produkty firmy Roleski są bezglutenowe, także nie ma tam rozróżnień między musztardą glutenową i bezglutenową. Bezglutenowe są wszystkie. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńA które kukurydza i gorszek sa na pewno bezglutenowe?
OdpowiedzUsuńPróbował ktokolwiek do sałatki jarzynowej zmiękczyć, "ugotować" warzywa na parze (ziemniaki, marchew, ew. seler, pietruszka) ?
OdpowiedzUsuń