Te babeczki wypiekam z masłem i jak każdy wypiek z masłem są pyszne, pulchne, mięciutkie i sprężyste na świeżo, na drugi dzień czerstwieją (jeśli dotrwają) i stają się po prostu suche i twarde.
Możemy temu zapobiec zamieniając masło na olej.
Ja jednak pozostaję przy maśle, bo babeczki znikają w naszych brzuszkach z prędkością światła :-)
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik (18.10.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g masła
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 110 ml mleka lub więcej
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki cukru
- 1 olejek migdałowy
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
- sok z jednej cytryny (do lukru)
- 12 papilotek
1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
3. Dodajemy suchy mak i mieszamy.
4. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce.
5. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.
6. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Jeżeli ciasto okazuje się być zbyt gęste, to możemy dolać trochę mleka.
Zamiast masła możemy użyć oleju w ilości ok. 100 ml.
Zamiast masła możemy użyć oleju w ilości ok. 100 ml.
7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki.
9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem.
11. Babeczki pieką się wspaniale.
12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki.
Poniżej zapraszam na filmik:
Wyglądają przepysznie. A dla tych, którzy uwielbiają mak w takiej postaci jest to zapewne raj dla podniebienia :) Muszę spróbować i ja je zrobić :)
OdpowiedzUsuńN.
Dziękuję, bardzo fajnie chrupią dzięki suchemu makowi. :-)
UsuńA który mak jest bezglutenowy?
OdpowiedzUsuń