poniedziałek, 30 marca 2015

Bezglutenowe babeczki z suchego maku + filmik

Bezglutenowe babeczki z suchego maku - pyszne co - nie - co dla entuzjastów makowych słodkości, u mnie w wydaniu bezglutenowym.
Te babeczki wypiekam z masłem i jak każdy wypiek z masłem są pyszne, pulchne, mięciutkie i sprężyste na świeżo, na drugi dzień czerstwieją (jeśli dotrwają) i stają się po prostu suche i twarde.
Możemy temu zapobiec zamieniając masło na olej.
Ja jednak pozostaję przy maśle, bo babeczki znikają w naszych brzuszkach z prędkością światła :-)
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik (18.10.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 110 ml mleka lub więcej
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki cukru
  • 1 olejek migdałowy
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
  • sok z jednej cytryny (do lukru)
  • 12 papilotek
Wykonanie:
 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.














2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.














3. Dodajemy suchy mak i mieszamy.















4. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce.













5. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.














6. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Jeżeli ciasto okazuje się być zbyt gęste, to możemy dolać trochę mleka.
Zamiast masła możemy użyć oleju w ilości ok. 100 ml.











7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.













8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki.














9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.














10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem.












11. Babeczki pieką się wspaniale.















12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki.

















Poniżej zapraszam na filmik


3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. A dla tych, którzy uwielbiają mak w takiej postaci jest to zapewne raj dla podniebienia :) Muszę spróbować i ja je zrobić :)
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo fajnie chrupią dzięki suchemu makowi. :-)

      Usuń
  2. A który mak jest bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń