Dziś przedstawiam przepis z kuchni śląskiej - twarogowe kuleczki zwane gomułkami z kaszą manną. W naszym domu kuleczki serwowane są na taki słodki obiad. Kuleczki polewamy roztopionym masłem i sypiemy cukrem. Coś pysznego. Kaszę mannę można zastąpić kaszką kukurydzianą, w tej wersji też się udadzą, wtedy danie będzie bezglutenowe.
Serdecznie polecam.
Do przepisu został dołączony filmik (19.11.2018) -> na końcu posta.
* * *
- 300 g twarogu
- 100 g kaszki manny lub kukurydzianej
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- mąka ryżowa
- kawałek masła do roztopienia i polania kuleczek
- cukier do posypania
1. Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy żółtka (z białek ubijemy pianę), cukier i kaszę mannę, mieszamy łyżką do połączenia składników.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną soli oczywiście) i dodajemy do naszej masy twarogowej. Mieszamy delikatnie, aż się wszystko połączy.
3. Jeżeli masa okaże się być za luźna, wtedy podsypujemy delikatnie mąką - ok. 2 łyżki mąki ryżowej, która najlepiej nadaje się do tego dania. Masa twarogowa nie może być zbyt luźna i zbyt wilgotna.
4. Mąka ryżowa genialne nadaje się do podsypywania różnych ciast. W przypadku tych kuleczek nasypuję sobie trochę do talerza, oprószam ręce, łyżeczką od herbaty wykrawam porcję masy twarogowej, kulam w dłoniach kuleczkę, obsypuję ją mąką ryżową z każdej strony i układam na talerzu wysypanym mąką ryżową. Nie posklejają się. Z podanych składników wyjdzie tyle kuleczek ile widać na zdjęciu.
5. Gotujemy w osolonym wrzątku (półtorej łyżeczki soli) kilka minut po wypłynięciu. Podajemy polane roztopionym, lekko zbrązowionym masłem i posypane cukrem. Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
jakie fajne :) z chęcią zrobię
OdpowiedzUsuńDziękuję, te kuleczki serowe, chociaż to bardziej jakieś nieforemne bryłki, są naprawdę pyszne. Pozdrawiam cieplutko
Usuńczy mozna dodac inna mąke??
OdpowiedzUsuńMożna dodać każdą inną mąkę, ale ryżowa nadaje się najbardziej. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńdziekuje :)
UsuńJa jestem bardzo kluskowa, ale takich nie próbowałam. Chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, są bardzo smaczne, ale ważne, by jeść je na gorąco, bo gdy przestygną, to robią się twarde niestety, ale takie świeże, gorące, są mięciutkie, delikatne i przepyszne. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńLubimy takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńMy też :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń