środa, 2 grudnia 2015

Śląska sałatka warstwowa + filmik


Dziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową. Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków.
Sałatka najlepiej nadaje się na imprezy, czyli by pożreć ją w jeden wieczór, a nie jest to trudne, bo jest przepyszna.

Do przepisu dołączony został filmik (15.03.2019) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki:
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 jabłka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka plastrów szynki
  • 1 por
  • 1 duży słoik majonezu
Wykonanie:
1. Na dno szklanej miski dajemy odsączony seler.














2. Kładziemy warstwę majonezu.















3. Następnie kładziemy jajka pokrojone w kostkę.














4. Następnie warstwa majonezu.















5. Następnie warstwa obranych jabłek pokrojonych w kostkę.














6. I warstwa majonezu.















7. Następnie warstwa ananasów pokrojonych w kostkę.














8. I warstwa majonezu.















9. Następnie warstwa kukurydzy.















10. I majonez.















11. Warstwa szynki pokrojonej w kwadraciki.














12. I ostatnia warstwa majonezu.















13. Na wierzch wykładamy por pokrojony w plasterki. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na cała noc.
















Zapraszam na filmik:




2 komentarze:

  1. pyyyszna :) kiedyś zawsze robiłam podobną i znikała w pierwszej kolejności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jest przepyszna i u nas też szybko znika. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń