Dziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową. Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków.
Sałatka najlepiej nadaje się na imprezy, czyli by pożreć ją w jeden wieczór, a nie jest to trudne, bo jest przepyszna.
Do przepisu dołączony został filmik (15.03.2019) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
- 1 słoik selera konserwowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3-4 jabłka
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- kilka plastrów szynki
- 1 por
- 1 duży słoik majonezu
1. Na dno szklanej miski dajemy odsączony seler.
2. Kładziemy warstwę majonezu.
3. Następnie kładziemy jajka pokrojone w kostkę.
4. Następnie warstwa majonezu.
5. Następnie warstwa obranych jabłek pokrojonych w kostkę.
6. I warstwa majonezu.
7. Następnie warstwa ananasów pokrojonych w kostkę.
8. I warstwa majonezu.
9. Następnie warstwa kukurydzy.
10. I majonez.
11. Warstwa szynki pokrojonej w kwadraciki.
12. I ostatnia warstwa majonezu.
13. Na wierzch wykładamy por pokrojony w plasterki. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na cała noc.
Zapraszam na filmik:
pyyyszna :) kiedyś zawsze robiłam podobną i znikała w pierwszej kolejności :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jest przepyszna i u nas też szybko znika. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń