wtorek, 6 października 2015

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) + filmik

Duńskie ciasteczka maślane możemy w łatwy sposób wytworzyć sobie w domu - będą pyszne, delikatne i kruche, zupełnie takie jak te słynne ciasteczka z puszki. W moim przepisie przy okazji są bezglutenowe, ponieważ w tej wersji są najsmaczniejsze.

Piekłam już je na mące pszennej, ale wtedy wychodzą strasznie twarde.

Jeżeli nie chcecie bezglutenowych, można trochę przekombinować przepis i na przykład pomieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wtedy pomijamy gumę guar, mąką pszenna połączy składniki, a mąka ziemniaczana zapewni nam kruchość i wtedy ciasteczka nie będą już takie twarde jak na samej mące pszennej.

Do przepisu został dołączony filmik (08.03.2019) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (proporcje na 2 blachy):
  • 1 kostka miękkiego masła - 200 g
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 całe jajka 
  • 1 żółtko
  • 1 białko do smarowania ciasteczek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 paczka cukru waniliowego
  • cukier do obsypania ciasteczek
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.














2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko, mieszamy. Pozostałe białko będzie potrzebne do wysmarowania ciasteczek przed pieczeniem.












3. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy.














4. Teraz czas na miękkie masło. Dodajemy je pokrojone w kawałki, chwilę mieszamy i następnie zagniatamy na stole.












5. Zagniata się naprawdę łatwo. Możemy podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy lekko podłużny kształt, zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.










6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką wykrawamy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto bez gumy guar jest niewdzięczne, źle się wyrabia, źle wałkuje, a wykrawane ciasteczka rozpadają się nim trafią na blachę, ale jak ktoś nie zgadza się na użycie gumy guar to może podjąć heroiczny wysiłek. Piekłam takie ciasteczka bez gumy guar z tego przepisu - ciasteczka kukurydziane.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W międzyczasie smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i obsypujemy je cukrem. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez 12-15 minut z termoobiegiem.
8. Tak wyglądają po upieczeniu. Smacznego :-)





Zapraszam na filmik:


29 komentarzy:

  1. Aż mi się przypomniał smak tych ciastek z puszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ciągle zapominam o tym, że mam w szafce gumę guar, choć rzeczywiście ułatwia ona współpracę z bezglutenowym kruchym :) Od siebie mogę dodać radę dla niecierpliwych w kwestii wycinania ciasteczek (takich jak ja!) - jeśli ciasto niewygodnie się wałkuje, albo nie mamy czasu, zawsze można odrywać po kuleczce i rozpłaszczać na papierze. Wygląd może gorszy, ale ze smaku nic nie ujmuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guma guar zrewolucjonizowała moją kuchnię bezglutenową, ale jeżeli są osoby, którym guma guar w żaden sposób nie pasuje, to właśnie mogą robić tak jak proponujesz, czyli odrywanie kuleczek ciasta i rozpłaszczanie na papierze. Tak właśnie piekę ciasteczka cynamonowe wg Twojego przepisu :-)

      Usuń
  3. Wczoraj upieklam te ciasteczka - dzisiaj w pudełku zostały tylko dwa i to juz zaklepane przez moje dzieciaczki.Super przepis a ciasteczka rewelacyjne:)))Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i tak zasmakowały, my też za nimi przepadamy, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Witam
    zrobiłam te ciasteczka i są przepyszna, a na dodatek zwyczajne mąki a nie jakiś miks. Dziękuję za przepis
    pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja gdzies czytalam zeby do kruchego ciasta dodac marcepan, probowaliscie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kupuje się gumę guar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien być dostępny w każdym sklepie zielarskim (ok. 10 zł za 100 g) i oczywiście przez internet.

      Usuń
  7. czy zamiast cukru może byc ksylitol? tylko ,własnie jak przeliczyc dawke:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że cukier można zastąpić ksylitolem, ale niestety nie wiem jaka jest proporcja. Z tego co zauważyłam na blogach stosuje się zamiennie ksylitol i nikt nie wspomina o różnicy ilości ksylitolu w stosunku do cukru.

      Usuń
  8. Dzięki za przepis. Ciastka są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jogurt w przepisie jest niezbędny? Mam nietolerancję laktozy i kazeiny i nie spożywam nabiału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt lub śmietana poprawiają konsystencję ciasta, nie wiem jak ciastka udałyby się bez tego składnika. Może spróbuje Pani z mlekiem kokosowym? Bywa, że jest bardzo gęste właśnie jak jogurt lub śmietana. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Mój synek też ma nietolerancję kazeiny.Polecam zrobienie domowy sposobem jogurtu. Jeśli faza "produkcji" jogurtu trwa 24 godziny, to kazeina pozostaje "zjedzona" przez bakterie jogurtowe. Można też wyprodukować jogurt na mleku roślinnym.
      A przy okazji dziękuję za wszystkie przepisy na ciasta bez glutenu, bardzo nam uprzyjemniły życie :) Pozdrawiam z Belfastu.

      Usuń
    3. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  10. Skusiłam się na te ciasteczka ze względu na dietę bezglutenową i nie żałuję :-) Ciasteczka są ...mój syn mówi, mega :-) Pachnie cały dom jak się pieką :-) I uwaga są uzależniające, jak się zje jedno to trudno przestać :-) Na pewno nie raz u mnie zagoszczą :) Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy jest możliwość zmiany mąki kukurydzianej lub jej pominięcie. Niestety mam alergię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pominąć mąki nie można, bo trzeba zachować proporcję mąk, ale można ją zastąpić na przykład mąką jaglaną, mąką z ziaren amarantusa albo każdą inną mąką bezglutenową. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  12. Dzień dobry czy zamiast gumy quar można dodać gumy ksantowej??

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak długo ciasteczka utrzymują swoją świeżość, można je jeść kilka dni czy raczej tylko na świeżo? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je długo przechowywać, ale by zachowały swoją chrupkość, to najlepiej w zamkniętym pojemniku. A dokładnie jak długo to nie wiem. U mnie w domu znikają w ciągu tygodnia. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  14. Posypać ciasteczka przed pieczeniem zwykłym cukrem ? Czy pudrem?

    OdpowiedzUsuń