niedziela, 12 czerwca 2016

Bezglutenowa babka kokosowa + filmik

U nas niepodzielnie kokos rządzi :-) Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto na niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto kryzysowe. Na tę babeczkę składniki znajdą się zawsze w każdej kuchni i już można piec. Oczywiście bezglutenowe ciasto kokosowe a właściwie babka, zapraszam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (13.09.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach: 27cm x 8 cm mierząc od spodu):
  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach.












2. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę.








3. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach.










4. Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach.












5. Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem.










6. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.






7. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka.








8. Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:





27 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł umieszczania zdjęć poglądowych przy przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie babeczki, nie muszą mieć w sobie nic więcej, są boskie od tak po prostu i bardzo często robimy w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że ta babeczka udała się wyjątkowo. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. A u nas ciasto robiliśmy wspólnie z dziećmi - oczywiście połowa rozsypana po kuchni ale grunt to dobra zabawa i smaczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko tu takie apetyczne, że nic tylko piec i jeść, a biodra rosną...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie powiem, jest pewne ryzyko z tymi bioderkami :-) ale kawałek ciasta na deser można sobie przekąsić, bo przecież obiadem karmi się ciało a deserem duszę :-)

      Usuń
  5. Wygląda na wilgotne, lubię to! Zwłaszcza w bezglutenowych przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie jest w istocie. Zauważyłam, że większość moich bezglutenowych wypieków pozostaje wilgotnych i nie "jełczeje" na drugi dzień. Suchy jedynie jest ten murzynek z dodatkiem sody oczyszczonej, ale właśnie o to chodziło w tamtym cieście. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Wyszła świetna, mimo wymiany masła na olej, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że babka się udała. Bardzo lubię ją piec. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Ciasto super. Takie jak lubie, wilgotne. Dziekuje za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że ciasto się udało i zasmakowało. Też je bardzo lubię. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Nie wyszło mi�� na dole zrobilo sie zielone a od gory super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jakby piana z jajek zle została wymieszana i opadla na spod i nie upiekla sie z gory wygladało pieknie nawet dalo sie kawałek spróbować, bede próbowac dalej

      Usuń
    2. Ale piana z białek jest leciutka i nie może opaść na dno. Może rzeczywiście źle została ubita. Proszę się nie poddawać i próbować dalej. Trzymam kciuki i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Ciasto jest pyszne, a co najlepsze nie jest suche jak wiekszosc ciast bezglutenowych, jest wilgotne. Super !!! Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ smakowicie wygląda... szkoda że nie możemy go zjeść:( niestety alergia na jajka uniemożliwia nam pieczenie większości ciast:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasto jest rzeczywiście przepyszne. Nie próbowała Pani z jajkami przepiórczymi? Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  11. Ciasto wyszlo bardzo smaczne. Chcialem sie przy okazji zapytac jaka ma pojemnosc szklanka z przepisu - 200 czy 250ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa pojemność czyli 250 ml.

      Usuń
    2. Super, tak wlasnie zrobilem. Dziekuje za odpowiedz.

      Usuń
    3. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń