Do przepisu został dołączony filmik (13.09.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach: 27cm x 8 cm mierząc od spodu):
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
1. Zaczynamy od miksowania miękkiego masła z cukrem na średnich obrotach.
2. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę.
3. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich obrotach.
4. Następnie dodajemy wiórki kokosowe cały czas miksując na średnich obrotach.
5. Gdy już wiórki są dobrze zmieszane z ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
6. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.
7. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół - do suchego patyczka.
8. Gdy ciasto przestygnie, wtedy wyciągamy je z formy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Super ciasto, palce lizać.
OdpowiedzUsuńDziękuję, zaraz piekę je znów :-)
UsuńPodoba mi się pomysł umieszczania zdjęć poglądowych przy przepisach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńuwielbiam wszelkie babeczki, nie muszą mieć w sobie nic więcej, są boskie od tak po prostu i bardzo często robimy w domu :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ta babeczka udała się wyjątkowo. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńA u nas ciasto robiliśmy wspólnie z dziećmi - oczywiście połowa rozsypana po kuchni ale grunt to dobra zabawa i smaczny deser :)
OdpowiedzUsuńWszystko tu takie apetyczne, że nic tylko piec i jeść, a biodra rosną...;-)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, jest pewne ryzyko z tymi bioderkami :-) ale kawałek ciasta na deser można sobie przekąsić, bo przecież obiadem karmi się ciało a deserem duszę :-)
UsuńWygląda na wilgotne, lubię to! Zwłaszcza w bezglutenowych przepisach :)
OdpowiedzUsuńI takie jest w istocie. Zauważyłam, że większość moich bezglutenowych wypieków pozostaje wilgotnych i nie "jełczeje" na drugi dzień. Suchy jedynie jest ten murzynek z dodatkiem sody oczyszczonej, ale właśnie o to chodziło w tamtym cieście. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWyszła świetna, mimo wymiany masła na olej, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że babka się udała. Bardzo lubię ją piec. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCiasto super. Takie jak lubie, wilgotne. Dziekuje za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że ciasto się udało i zasmakowało. Też je bardzo lubię. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńNie wyszło mi�� na dole zrobilo sie zielone a od gory super
OdpowiedzUsuńZielone???
UsuńTak, jakby piana z jajek zle została wymieszana i opadla na spod i nie upiekla sie z gory wygladało pieknie nawet dalo sie kawałek spróbować, bede próbowac dalej
UsuńAle piana z białek jest leciutka i nie może opaść na dno. Może rzeczywiście źle została ubita. Proszę się nie poddawać i próbować dalej. Trzymam kciuki i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCiasto jest pyszne, a co najlepsze nie jest suche jak wiekszosc ciast bezglutenowych, jest wilgotne. Super !!! Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAleż smakowicie wygląda... szkoda że nie możemy go zjeść:( niestety alergia na jajka uniemożliwia nam pieczenie większości ciast:(
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciasto jest rzeczywiście przepyszne. Nie próbowała Pani z jajkami przepiórczymi? Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCiasto wyszlo bardzo smaczne. Chcialem sie przy okazji zapytac jaka ma pojemnosc szklanka z przepisu - 200 czy 250ml?
OdpowiedzUsuńStandardowa pojemność czyli 250 ml.
UsuńSuper, tak wlasnie zrobilem. Dziekuje za odpowiedz.
UsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń