wtorek, 19 kwietnia 2016

Bezglutenowy makaron z warzywami


Dziś pomysł na prosty, szybki i wegetariański obiad - makaron z pieczarkami i brokułem. 
Możemy użyć również makaronu bezglutenowego.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (10.06.2021 r.) -> na końcu posta.



* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 1 cebula
  • ok. 8 sztuk pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść oliwek
  • pół brokułu
  • 2 puszki pomidorów
  • oliwa, masło
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, pół łyżeczki cukru
  • 200 g makaronu typu duże muszelki
  • garść pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • parmezan, grana padano lub corregio do posypania
Wykonanie:
1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w ćwierć-talarki oraz sypiemy oregano.














2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy trochę soli, pieprzu i oregano.














3. Gdy pieczarki się trochę przysmażą to dodajemy kukurydzę.















4. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz dwie puszki pomidorów. Pomidory nie wrzucam prosto z puszki do garnka.  Najpierw przelewam je do talerza i usuwam wszelkie niedoskonałości. 
Sypiemy bazylię i ewentualnie jeszcze soli, pieprzu i oregano. Mieszamy.









5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Połowę brokułu dzielimy na małe różyczki i dodajemy do sosu, chwilkę gotujemy, aż brokuł zmięknie.













6. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Podajemy posypane parmezanem i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
















Poniżej zapraszam na filmik:




9 komentarzy:

  1. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Bardzo lubię takie proste przepisy, na prawie szybkie obiady, gdy w ciągu tygodnia jesteśmy zaganiani, ale byśmy w tym pośpiechu mogli zjeść coś smacznego. Pozdrawiam cieplutko :-)
      ps.
      Na pewno odwiedzę Dziurawy Kocioł :-)

      Usuń
  2. Pyszne, szybkie i smaczne, uczta dla oczu i zapewne języka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. czy taki makaron: http://www.jarmarknatury.pl/makaron-fusilli-swiderki-z-semoliny-ekologiczny-bio-500g z semoliny nie zawiera glutenu? Semolina to odmiana pszenicy. Które makarony bezglutenowe się nie rozpadają po ugotowaniu? Jakie makarony bezglutenowe właściwościami najbardziej przypominają zwykły makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron z semoliny zawiera gluten. Trudno znaleźć makaron bezglutenowy przypominający w smaku bezglutenowy. W tym przepisie użyłam makaronu wyglądem przypominającego glutenowy, ale w smaku niekoniecznie, a poza tym bardzo się rozpadał. Z bezglutenowych makaronów najbardziej odpowiada mi ten z firmy Sam Mils, to jest makaron kukurydziany i jest mocny, nie rozpada się tak łatwo, daje się obrabiać, przyrządzam z niego zapiekanki. Super się sprawdza. W smaku jest całkiem dobry. W Biedronce kosztuje 3,99 zł za paczkę.

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  4. wygląda to danie bardzo ale to bardzo smacznie i pewnie takie jest :) ja dopiero próbuję się przestawić na życie bez glutenu ale powiem szczerze, że nie jest łatwo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, to jedno z moich ulubionych wariacji na temat makaronu. Gdy zaczynałam dietę bezglutenową to było naprawdę kiepsko z produktami, teraz jest wysyp różnych artykułów i można poszaleć, ale też by się nie zatracić. Wiele z tych artykułów nic wspólnego ze zdrowiem nie ma, szczególnie gotowe mieszanki mąk czy niektóre gotowe makarony, dlatego mąki sama mieszam, a jeśli chodzi o makarony, to najlepsze wydają mi się te ze sklepów Biedronka, gdzie w składzie jest tylko mąka kukurydziana i woda. Poza tym próbuję przełamać stereotyp, że dieta bezglutenowa musi być nudna i niesmaczna. Może być całkiem odwrotnie :-) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń