Dziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową, i bez cukru. Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych, mięciutkie, lekko chrupiące, wspaniały dodatek do kawy. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na jedną blachę):
- 120 g oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
1. Rozpuszczamy ksylitol razem z olejem kokosowym.
Jedną łyżeczkę mielonego siemienia lnianego zalewamy 2,5 łyżeczkami wody i odstawiamy na bok.
2. Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na małym ogniu.
3. Dodajemy wiórki kokosowe wraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy.
4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy.
5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez 20 minut z termoobiegiem. Mój piekarnik (Bosch) wymaga dodatkowego dopiekania przez 10 minut z grzaniem od dołu, na najniższym piętrze. Smacznego :-)
^^ zrobiłam! pyszniutkie są :)
OdpowiedzUsuńOooo, bardzo się cieszę, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAle świetnie wyglądają te ciasteczka, jestem pewna, że je pokocham :D
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie, delikatne, z posmakiem egzotyki ze względu na kokos, ogromnie polecam. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń