środa, 9 sierpnia 2017

Ciasteczka owsiano-kokosowe (wegańskie i bezglutenowe) #13

Dziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową, i bez cukru. Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych, mięciutkie, lekko chrupiące, wspaniały dodatek do kawy. Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na jedną blachę):
  • 120 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy ksylitol razem z olejem kokosowym.

Jedną łyżeczkę mielonego siemienia lnianego zalewamy 2,5 łyżeczkami wody i odstawiamy na bok.











2. Następnie dodajemy mąkę kokosową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na małym ogniu.













3. Dodajemy wiórki kokosowe wraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy.














4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy.















5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc.















6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy na najwyższym piętrze przez 20 minut z termoobiegiem. Mój piekarnik (Bosch) wymaga dodatkowego dopiekania przez 10 minut z grzaniem od dołu, na najniższym piętrze. Smacznego :-)




4 komentarze:

  1. Ale świetnie wyglądają te ciasteczka, jestem pewna, że je pokocham :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie, delikatne, z posmakiem egzotyki ze względu na kokos, ogromnie polecam. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń