środa, 4 lipca 2018

Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem + filmik

Makaron z sosem puttanesca z tuńczykiem

Zapraszam dziś na pyszne danie z kuchni włoskiej - makaron w sosie puttanesca. W klasycznej wersji sos przygotowuje się z dodatkiem anchois, ja jednak recepturę nieco zmodyfikowałam i anchois zastąpiłam tuńczykiem. Lubię, gdy moje dania można tworzyć z niewyszukanych składników, a jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem.
Makaron penne można zastąpić każdym innym makaronem.
Można też użyć makaronu bezglutenowego, który na szczęście można już kupić praktycznie w każdym sklepie.
Sos jest całkowicie bezglutenowy i wegetariański.Do przepisu dołączony jest filmik dostępny na końcu posta.
Serdecznie polecam to danie i zapraszam do oglądania i gotowania :-)
* * *

Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 250 g makaronu penne (lub inny)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka kaparów 
  • 2 puszki pomidorów
  • ok. 50 g czarnych oliwek
  • sól, papryka ostra, oregano, bazylia (najlepiej świeża), pół łyżeczki cukru
  • oliwa
  • ser grana padano do starcia
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.















2. Kapary również siekamy.
















3. Oliwki kroimy w plasterki.
















4. Pomidory z puszki przelewamy najpierw do talerza, usuwamy szypułki i niedoskonałości, siekamy i przelewamy do miseczki. Możemy od razu użyć krojonych pomidorów. Ja jednak zawsze wolę całe.











5. Siekamy bazylię.
















6. Na większej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy cebulę, mieszamy, smażymy. Dodajemy oregano, mieszamy, smażymy.












7. Następnie dodajemy tuńczyka z puszki, mieszamy, smażymy.















8. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, smażymy.










9. Następnie dodajemy kapary, mieszamy, smażymy.















10. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy, smażymy.















11. Szczypta ostrej papryki, mieszamy, smażymy.











12. Jeszcze oliwki, mieszamy, smażymy.















13. Sól oraz pół łyżeczki cukru.












14. Na końcu bazylia, mieszamy i gotowe. Przykrywamy patelnię, wyłączamy płytę/gaz i zabieramy się za makaron.













15. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.















16. Ugotowanego makaronu nie przecedzamy zimną wodą. 
Gorący makaron łyżką cedzakową przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe.
Podajemy posypane tartym serem grana padano.
Smacznego :-)












Poniżej zapraszam na filmik:




2 komentarze:

  1. Moim zdaniem bardzo pysznie to wygląda.Na obiad jutro sobie to zamówię.

    OdpowiedzUsuń