sobota, 7 lipca 2018

Szybki placek z porzeczkami + filmik

Ciasto z owocami bez miksera
Proponuję dziś przepis na prosty i szybki placek z owocami, który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto. W tym przepisie akurat użyłam porzeczek, ale mogą być każde inne owoce, nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...).

Ten przepis już istnieje na moim blogu, ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek ze śliwkami

Tym razem przedstawiam przepis w wersji oryginalnej, tak jak zawsze piekła go moja mama, ale z małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło.

To jest naprawdę pyszny owocowy placek. Jeżeli macie nadmiar jakichś owoców, na przykład kwaśnych porzeczek, to jest przepis dla Was - zestawienie słodkiego ciasta ze smakiem kwaśnych owoców - jest genialną kompozycją

Ogromnie polecam :-)

I jak ostatnio ma to miejsce - do przepisu dołączam filmik - na końcu posta.

Smacznego :-)

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach: 21cm x 26cm mierząc od spodu):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 300 g porzeczek (lub innych owoców) + ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

 1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku wraz z cukrem i mlekiem i pozostawienia do ostygnięcia.













2. Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy.















3. Następnie wlewamy wystudzone rozpuszczone masło (wraz z mlekiem i cukrem) i mieszamy łyżką do mniej więcej połączenia składników.








4. Do porzeczek dodajemy ok. 1 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy.














5. Gdy mąki mniej więcej połączą się z masłem, zamieniamy łyżkę na takie berło drewniane i ucieramy. Gdy powstanie gładka masa, dodajemy po jednym całym jajku i dalej ucieramy.











6. Do utartego ciasta dodajemy owoce, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.













7. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.















8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół. By uniknąć zakalca (co się często zdarza przy ciastach owocowych), ciasto dopiekam 10 minut z grzaniem od dołu, a następnie jeszcze 10 minut z termoobiegiem.
Ciasto wypieka się wyśmienicie, jest pulchne bez śladu zakalca, soczyste od owoców.




9. Jeszcze gorące oprószam cukrem pudrem. Kroję ciasto dopiero po ostygnięciu.
Smacznego :-)

















Poniżej zapraszam na filmik:





12 komentarzy:

  1. A do tak pysznie wyglądającego ciasta przydała by się pyszna kawka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, dzień bez kawy jest dniem straconym, ale że ciasto upiekłam późnym popołudniem, to dlatego podałam do herbaty :-) Ale to właśnie kawa płynie w moich żyłach :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Wszystko na tym blogu bardzo pysznie wygląda.Jadłbym to dzień i noc i tak by było mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do przyrządzania potraw z mojego bloga :-) Mam szczególną słabość do ciast i makaronów i takich właśnie przepisów jest najwięcej. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Jakie owoce w zastepstwie moge uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciasta nadają się praktycznie wszystkie owoce - najbardziej nadają się śliwki, ale też z porzeczkami wychodzi wspaniale, mogą być jagody, borówki, maliny, truskawki, nawet rabarbar, też jabłka, gruszki, a można także z powodzeniem użyć owoców mrożonych. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Robiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł straszny zakalec. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosyć to niesprawiedliwe. Jeżeli wyszedł zakalec, to musiał się trafić błąd po drodze. Ciasto z owocami zawsze grozi zakalcem, bo to wynika z owoców, jeżeli będzie w nich za dużo soku, a piekarnik będzie miał za niską temperaturę, wtedy wyjdzie zakalec. Albo gdy owoców będzie za dużo w stosunku do ciasta. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Dlatego polecam przyjrzeć swojemu wypiekowi i dostrzec błąd, a nie od razu tak oskarżycielsko nie polecać.

      Usuń
  5. Świetny przepis na ciasto z porzeczkami i na pewno w przyszłym roku wyprubujemy jak będą porzeczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, z mrożonymi też się udaje, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń