Proponuję dziś przepis na moje ulubione łazanki - wegańskie, są tak pyszne, że całkowicie przysłoniły swym urokiem mój poprzedni przepis - Łazanki bezglutenowe z boczkiem.
Przepis jest wegański, ale jeśli zastąpimy makaron bezglutenowym - wtedy otrzymamy wegańskie bezglutenowe łazanki.
Do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta.
Serdecznie zapraszam :-)
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
- 500 g makaronu typu łazanki
- 1 cebula
- ok. 300 g pieczarek
- ok. 300 g kapusty kiszonej
- oliwa
- sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano
- ok. 1 łyżka sosu sojowego
1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok.
Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy wg sugestii na opakowaniu.
4. Kiszoną kapustę siekamy i odkładamy na talerzyk.
5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy.
6. Wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
7. Następnie dodajemy kiszoną kapustę, którą solimy oraz sypiemy papryką mieloną słodką oraz wędzoną - sporo tej papryki. Mieszamy, smażymy. Następnie dodajemy pieprz, mieszamy, smażymy.
8. Następnie dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy, smażymy.
9. Dodajemy makaron. Mieszamy.
10. Na końcu dodajemy ok. 1 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Świetny pomysł na łazanki! Sama bym na to nie wpadła! Zapisałam sobie i na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to moja ulubiona wersja łazanków, bardzo polecam i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń