sobota, 4 sierpnia 2018

Rosół + filmik

Rosół minimalistyczny
Przepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje żaden uniwersalny sposób gotowania rosołu, tylko właściwy i odmienny dla każdej rodziny.
Dziś przedstawię rosół, który gotuje się w moim domu, taki minimalistyczny, gdzie mięsa jest niewiele, ale za to warzyw moc.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na duży gar):
  • 1 golonka indycza
  • 1 cebula
  • ok. 5-6 marchewek
  • ok. 3-4 korzenie pietruszki
  • pół korzenia selera
  • 1 por
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • 3 łyżeczki soli
  • garść liści laurowych
  • garść ziela angielskiego
  • szczypta czarnuszki
  • ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu
  • ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku
  • pieprz
  • ok. 1 łyżki sosu sojowego
  • ok. 3-4 litry wody
  • makaron nitki do rosołu
Wykonanie:
1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Musi się to zagotować.













2. Cebulę obieramy, myjemy i opalamy.















3. Gdy zagotuje się woda, to najpierw zbieramy szum, a następnie wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i ok. 1 łyżeczki eko przyprawy do rosołu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 45 minut wraz z opaloną cebulą.








4. W międzyczasie obieramy marchewki, pietruszki, seler, por, myjemy i przekrawamy.














5. Z kapusty włoskiej ściągamy wierzchnie liście, następnie ją myjemy.














6. Przygotowane warzywa wrzucamy do rosołu, sypiemy pieprz i lubczyk i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś dwie godziny.












7. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
Po dwóch godzinach solimy rosół. Następnie wyciągamy ugotowaną golonkę, por i cebulę.
Dolewamy jeszcze kapkę sosu sojowego i gotowe.
Smacznego :-)


Czasem, gdy akurat mam w domu, dodaję jeszcze szczyptę mielonej kozieradki.







Poniżej zapraszam na filmik:


4 komentarze:

  1. bardzo apetyczny ale wg.mnie musi być bardzo słodki marchewka i kapusta jak dla mnie za dużo tych warzyw pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie lubię taki rosół, ale jak dotąd nie wydawał mi się słodki, ale może jednak lubię wszystko co słodkie, nawet rosół :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Proszę nie mylić pojęć, to nie ma nic wspólnego z rosołem, to jest wywar warzywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie mylić pojęć, to nie jest komentarz tylko zwykłe czepialstwo. Nie pozdrawiam.

      Usuń