Prawdziwe lato nie może się obyć bez sałatki CAPRESE - to moja ulubiona kompozycja pomidorów, bazylii i sera Mozzarella Galbani. Gdy bazarki uginają się pod ciężarem pachnących pomidorów i innych ogrodowych smakowitości - wtedy jeszcze trzeba pognać do sklepu po mozzarellę i wyczarować przepyszną sałatkę CAPRESE - i smakiem przenieść się do Włoch.
Zapraszam do przyrządzenia mojej wersji tej sałatki.
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
Mój przepis bierze udział w konkursie kulinarnym "Włoska strona lata z Galbani"
* * *
Składniki:
- 3 kulki sera Mozzarella Galbani
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- suszone oregano i bazylia
- garść świeżych liści bazylii
- szczypta soli i pieprzu
1. Czosnek przeciskamy przez praskę - do miseczki. Zasypujemy sporą ilością oregano i bazylii, zalewamy oliwą, mieszamy i odstawiamy. W ten sposób wytworzy się nam oliwa aromatyzowana czosnkiem i ziołami.
2. Mozzarellę odsączoną z zalewy kroimy w plasterki.
3. Umyte pomidory kroimy w plasterki. Do tej sałatki pomidory kroję "od góry", wtedy nie trzeba się przejmować szypułką, która zostanie nam na końcu, a plastry pomidora będą ładnie wyglądać.
4. Teraz na talerzu układamy plastry pomidorów i sera na przemian, ułożą się w piękną kompozycję.
5. Następnie polewamy wszystko naszą aromatyzowaną oliwą. Nabieramy z wierzchu, tak by czosnek został na dnie. Potrzebny nam jest w tej oliwie jedynie aromat czosnku i ziół.
Następnie przyprószamy szczyptą soli i pieprzu i na końcu dekorujemy listkami bazylii.
Pyszności.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz