poniedziałek, 30 lipca 2018

Pizza Margherita z salami i rukolą + filmik

Pizza Margherita na grubym spodzie z salami i rukolą
Dziś czas na pizzę, bo jak są takie straszne upały, to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na tradycyjnym grubym cieście, która jest pyszna i bardzo sycąca.
Jest to słynna pizza Margherita, którą tylko nieco zmodyfikowałam przez dodanie do niej salami i rukoli, ponieważ pyszna pizza nie obejdzie się ani bez salami, ani tym bardziej bez rukoli.
Serdecznie polecam.

Na moim blogu dostępna jest również bezglutenowa wersja pizzy, zapraszam -> Włoska bezglutenowa pizza Margherita.

Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki na ciasto (proporcje na dużą prostokątną blachę):
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru + szczypta (na filmiku zapomniałam o tym cukrze, a i tak się ciasto udało)
  • 3 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 kulki sera mozarella
  • sporo oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę)
  • sól, pieprz
  • garść świeżych liści bazylii
oraz
  • kilka plastrów salami i garść świeżych liści rukoli
Wykonanie:
1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki wody. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.












2. Mąkę przesiewamy do miski.
















3. Wzdłuż brzegów wsypujemy 2 łyżeczki soli.















4.  W środek wlewamy 3 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy, mieszamy widelcem.












5. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto - przez ok. 10 minut.














6. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, nacinamy z góry na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lud dwie - musi podwoić swoją objętość.











7. Gdy ciasto rośnie sobie pod ściereczką - przygotowujemy sos. Do miski przekładamy pomidory z puszki (ja wcześniej usuwam szypułki i niedoskonałości) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.










8. Siekamy bazylię.
















9. Do sosu dodajemy sól, pieprz, dużo oregano, połowę posiekanej bazylii i dwie łyżki oliwy. Mieszamy i sos gotowy.













10. Wyrośnięte ciasto przekładamy z miski na blat i jeszcze chwilę zagniatamy.














11. Blachę smarujemy oliwą i ciasto przekładamy na blachę. Rozciągamy je w rękach, by ciastem (nie bez trudu) wypełnić blachę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze ok. 30 minut.










12. Mozarellę kroimy w kosteczkę.
















13. Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem, następnie układamy plastry salami i wszystko polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni.











14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 12 minut z grzaniem góra-dół. Następnie otwieramy piekarnik, na pizzy układamy pokrojoną mozarellę i pieczemy jeszcze 6 minut z termoobiegiem.
Na upieczonej pizzy układamy rukolę i bazylię. I gotowe. Smacznego :-)









Poniżej zapraszam na filmik:












6 komentarzy:

  1. Aż chce sie zjeść! super, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja pizza wygląda wspaniale! Natomiast gdybyś miała kiedyś ochotę zjeść typowo włoską pizzę w Poznaniu, to zapraszamy do naszej restuaracji Frontiera!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Poznań słynący z moich ulubionych rogali, mam jednak trochę daleko, ale jak będę w Poznaniu to na pewno do Was zajrzę, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń