Dziś czas na pizzę, bo jak są takie straszne upały, to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na tradycyjnym grubym cieście, która jest pyszna i bardzo sycąca.
Jest to słynna pizza Margherita, którą tylko nieco zmodyfikowałam przez dodanie do niej salami i rukoli, ponieważ pyszna pizza nie obejdzie się ani bez salami, ani tym bardziej bez rukoli.
Serdecznie polecam.
Na moim blogu dostępna jest również bezglutenowa wersja pizzy, zapraszam -> Włoska bezglutenowa pizza Margherita.
Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki na ciasto (proporcje na dużą prostokątną blachę):
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 ml wody
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru + szczypta (na filmiku zapomniałam o tym cukrze, a i tak się ciasto udało)
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 3 kulki sera mozarella
- sporo oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę)
- sól, pieprz
- garść świeżych liści bazylii
- kilka plastrów salami i garść świeżych liści rukoli
1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki wody. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
2. Mąkę przesiewamy do miski.
3. Wzdłuż brzegów wsypujemy 2 łyżeczki soli.
4. W środek wlewamy 3 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy, mieszamy widelcem.
5. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy ciasto - przez ok. 10 minut.
6. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, nacinamy z góry na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lud dwie - musi podwoić swoją objętość.
7. Gdy ciasto rośnie sobie pod ściereczką - przygotowujemy sos. Do miski przekładamy pomidory z puszki (ja wcześniej usuwam szypułki i niedoskonałości) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
8. Siekamy bazylię.
9. Do sosu dodajemy sól, pieprz, dużo oregano, połowę posiekanej bazylii i dwie łyżki oliwy. Mieszamy i sos gotowy.
10. Wyrośnięte ciasto przekładamy z miski na blat i jeszcze chwilę zagniatamy.
11. Blachę smarujemy oliwą i ciasto przekładamy na blachę. Rozciągamy je w rękach, by ciastem (nie bez trudu) wypełnić blachę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze ok. 30 minut.
12. Mozarellę kroimy w kosteczkę.
13. Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem, następnie układamy plastry salami i wszystko polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni.
14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 12 minut z grzaniem góra-dół. Następnie otwieramy piekarnik, na pizzy układamy pokrojoną mozarellę i pieczemy jeszcze 6 minut z termoobiegiem.
Na upieczonej pizzy układamy rukolę i bazylię. I gotowe. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńAż chce sie zjeść! super, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam :-)
UsuńTwoja pizza wygląda wspaniale! Natomiast gdybyś miała kiedyś ochotę zjeść typowo włoską pizzę w Poznaniu, to zapraszamy do naszej restuaracji Frontiera!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, Poznań słynący z moich ulubionych rogali, mam jednak trochę daleko, ale jak będę w Poznaniu to na pewno do Was zajrzę, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń