piątek, 21 września 2018

Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik

Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową. To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem - na blachę wylewamy część ciasta, na to masa makowa i przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy wszytko razem.
Ciasto jest bardzo smaczne, trochę świąteczne, ale nie trzeba czekać do świąt, warto to ciasto upiec sobie po prostu na niedzielę i zachwycić gości.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *

Składniki na ciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 26cm):

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
  • 300 g suchego maku
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 olejek migdałowy
  • 100 g rodzynków
Lukier:
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • i jakaś posypka
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Odmierzoną ilość maku zalewamy wrzątkiem na 20 minut.













2. Następnie mak przecedzamy przez sito i jeszcze zostawiamy na sicie do odsączenia.














3. Następnie mak przekręcamy przez maszynkę dwa razy - na najdrobniejszych oczkach.














4. Do misy miksera wrzucamy przekręcony przez maszynkę mak, dodajemy żółtka, cukier, miód i miksujemy na średnich obrotach.













5. W trakcie miksowania dodajemy budyń i olejek migdałowy.














6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.















7. Rodzynki sparzamy.
















8. Do zmiksowanego maku dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sparzone rodzynki, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce.











9. Teraz czas na ciasto. Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i szklankę cukru. Miksujemy na aksamitną masę. Następnie dodajemy po 2 żółtka i dalej miksujemy. Gdy żółtka zostaną wchłonięte przez ciasto, stopniowo dosypujemy 200 g mąki. Następnie do pozostałych 100 g mąki dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta. Na końcu dodajemy cukier waniliowy i dalej miksujemy.
10. Następnie ze szczyptą soli ubijamy białka na sztywno. Obroty miksera przestawiamy na najniższą prędkość i stopniowy dodajemy ubite białka do ciasta. Na końcu mieszamy szpatułką i gotowe.











11. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy część ciasta.













12. Na to nakładamy masę makową, którą wygładzamy.















13. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na wierzch wylewamy pozostałą część ciasta, wygładzamy.













14. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut z grzaniem od spodu, a następnie obniżamy temperaturę o 20 stopni i dopiekamy z termoobiegiem jeszcze 10 minut. Test patyczkiem, jak będzie mokry to trzeba dalej dopiekać. 
Następnie ciasto pozostawiamy do wystudzenia.






15. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli lukier okaże się być zbyt rzadki, wtedy musimy dosypać cukru pudru.
Lukrujemy ciasto, zdobimy jakąś posypką i gotowe.
Smacznego :-)

















Zapraszam na filmik:


14 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie te ciasto wygląda według mnie. Ciekawie czy tak samo smakuje jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wyśmienicie, rarytas dla entuzjastów makowych wypieków, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Wygląda super - uwielbiam ciasta z makiem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też uwielbiam, mam ogromną słabość do makowych wypieków. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Super przepis, próbowałam i muszę powiedzieć smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że moje ciasto smakuje, pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :-)

      Usuń
  4. Pyszne ciasto, moje dzieci były zachwycone! Na zeszłą niedzielę zrobiłam je pierwszy raz. Dobrze się złożyło bo mieliśmy niezaplanowanych gości, a gdyby nie to ciasto, to nie byłoby czego zjeść do kawy, która z czymś słodkim smakuje najlepiej. Znajoma już pytała o przepis, a wchodząc tu chciałam podziękować za jego zamieszczenie w internecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, to stary przepis mojej mamy, wymaga trochę pracy, bo trzeba się z tym makiem natrudzić, ale ja też to ciasto uwielbiam. Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :-)

      Usuń
    2. Do takiego ciasta moim zdaniem idealnie nadaje się kawa :). Ostatnio kupiłem sobie bardzo ciekawy zestaw kawowy w tym sklepie https://cupandyou.pl/ . I powiem wam, że jeśli lubicie egzotyczne kawy, to na pewno dostepna tutaj brazylijska w wielu smakach przypadnie wam do gustu

      Usuń
    3. Skoro mowa o kawie, to z pewnością warto jest zwrócić uwagę na to w czym ją podajemy. Ja najczęściej serwuję ten napój w filiżankach https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Filiżanki są najlepszym sposobem na podanie każdej kawy. Idealnie podkreślają każdą chwilę podczas delektowania się tym napojem.

      Usuń
  5. ja również bardzo lubię te kawy ze sklepu https://cupandyou.pl/. Są naprawdę bardzo dobre całkiem inne niż te sklepowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe czy też można to ciasto zrobić z już gotową masą makową.Boloby może mniej pracochłonne z tym makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak można, ale warto do takiej masy makowej dodać pianę z białek. Jednakże, zawsze to będę powtarzać, że ta gotowa masa makowa jest niedobra, dlatego zachęcam do przygotowania własnej. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń