Przedstawiam dziś przepis na szybki i przepyszny obiad z kuchni włoskiej - mojej ulubionej - makaron w sosie śmietanowo-serowym. Tajemnicą tego fantastycznego smaku jest użycie twardego sera, nie zwykłego sera żółtego, ale jednego z tych twardych jak parmezan, grana padano czy corregio, ponieważ te sery są źródłem tajemniczego piątego smaku zwanego umami i stanowią sedno naszej potrawy.
Zakochacie się w tym daniu tak jak my, gwarantuję :-)
Danie jest wegetariańskie, a jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy też będzie bezglutenowe.
Do tego dania szczególnie polecam makaron wstążki.
Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
- 300 g makaronu (np. wstążki)
- ok. 50-60 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g tartego twardego sera np. parmezan, grana padano lub corregio
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki
1. Zaczynamy od posiekania natki pietruszki.
2. Odmierzamy 300 g makaronu i od razu nastawiamy wodę na makaron.
3. Rozpuszczamy masło na patelni.
4. W międzyczasie zagotuje się woda na makaron, wrzucamy 3 łyżeczki soli na wrzątek i gotujemy makaron. Całość potrawy przygotujemy w trakcie, gdy makaron się gotuje. Makaronu nie odcedzamy. Przełożymy go prosto z gara do patelni z sosem. Ale to później. Teraz gotuje się makaron, a my tworzymy przepyszny sos.
5. Gdy masło się rozpuści, wtedy wlewamy śmietankę, mieszamy, całość musi się lekko pogotować. Solimy, sypiemy też trochę gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Mieszamy. Następnie ściągamy patelnię z ognia i stopniowo wrzucamy ser, cały czas mieszając. Gdy już cały ser znajdzie się na patelni, wtedy sos podgrzewamy delikatnie (na jedynce).
6. W tym momencie makaron już się nam ugotował. Przekładamy go na patelnię z sosem, i mieszamy. Makaron ładnie oblepi się sosem i potrawa będzie przepyszna.
I od razu podajemy. Bezpośrednio na talerzu dekorujemy siekaną natką pietruszki i gotowe.
Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz