poniedziałek, 10 września 2018

Leczo z kiełbasą z przepisu mamy - proste i genialne + filmik

Leczo z kiełbasą
Proponuję dziś przepis na najpyszniejsze i najprostsze leczo z kiełbasą, jest po prostu genialne, ale warunkiem sukcesu jest użycie takiej wielkiej, działkowej, przerośniętej cukinii (zdjęcie poniżej). To jest przepis, jak często na moim blogu, z PRL'u, takie leczo robiła moja mama przez całe lato, gdy działka obfitowała właśnie w taką cukinię. Nie ma za wiele składników, ani nawet za wiele przypraw, ale to leczo jest tak pyszne, że jest wprost nie do opisania. Musicie sami spróbować :-)

To danie jest bezglutenowe.

Zapraszam również na mój przepis na Leczo całkiem warzywne.

Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na wielki gar, który i tak znika zbyt szybko):
  • 1 duża działkowa przerośnięta cukinia
  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 biała papryka
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru
  • oliwa
Wykonanie:
1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę.
















2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
















3. Papryki kroimy w kosteczkę.
















4. Pomidory sparzamy.
















5. Następnie obieramy ze skórek, pozbawiamy szypułek i kroimy w kosteczkę.














6. Do tego dania właśnie taka cukinia jest potrzebna.















7. Cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki.














8. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Moja mama to leczo przyrządzała na smalcu, ale ja jednak wolę na oliwie.













9. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.















10. Następnie wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy kilka minut. Sypiemy mieloną słodka papryką, tak dosyć sporo.













11. Wrzucamy papryki i teraz dusimy dobrych kilka minut. Papryka musi oddać cały swój aromat.













12. Następnie wrzucamy cukinię, mieszamy i solimy. Następnie sypiemy słodką papryką i dalej wszystko dusimy kilka minut.













13. Następnie dodajemy pomidory, słodzimy - pół łyżeczki cukru, dodajemy pieprz i jeszcze trochę soli. Mieszamy i dusimy kilka minut.












14. Na końcu sypiemy majerankiem, mieszamy, przykrywamy i tak dusimy ok. 10 minut - cukinia musi się zeszklić, wtedy będzie gotowe.
To jest przepyszne leczo, można podawać z chlebem, smakuje wyśmienicie, polecam :-)












Zapraszam na filmik:



2 komentarze: