Proponuję dziś przepis na najpyszniejsze i najprostsze leczo z kiełbasą, jest po prostu genialne, ale warunkiem sukcesu jest użycie takiej wielkiej, działkowej, przerośniętej cukinii (zdjęcie poniżej). To jest przepis, jak często na moim blogu, z PRL'u, takie leczo robiła moja mama przez całe lato, gdy działka obfitowała właśnie w taką cukinię. Nie ma za wiele składników, ani nawet za wiele przypraw, ale to leczo jest tak pyszne, że jest wprost nie do opisania. Musicie sami spróbować :-)
Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na wielki gar, który i tak znika zbyt szybko):
- 1 duża działkowa przerośnięta cukinia
- 2 kiełbasy
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 biała papryka
- 4 pomidory
- sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru
- oliwa
1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę.
2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
3. Papryki kroimy w kosteczkę.
4. Pomidory sparzamy.
5. Następnie obieramy ze skórek, pozbawiamy szypułek i kroimy w kosteczkę.
6. Do tego dania właśnie taka cukinia jest potrzebna.
7. Cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki.
8. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Moja mama to leczo przyrządzała na smalcu, ale ja jednak wolę na oliwie.
9. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
10. Następnie wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy kilka minut. Sypiemy mieloną słodka papryką, tak dosyć sporo.
11. Wrzucamy papryki i teraz dusimy dobrych kilka minut. Papryka musi oddać cały swój aromat.
12. Następnie wrzucamy cukinię, mieszamy i solimy. Następnie sypiemy słodką papryką i dalej wszystko dusimy kilka minut.
13. Następnie dodajemy pomidory, słodzimy - pół łyżeczki cukru, dodajemy pieprz i jeszcze trochę soli. Mieszamy i dusimy kilka minut.
14. Na końcu sypiemy majerankiem, mieszamy, przykrywamy i tak dusimy ok. 10 minut - cukinia musi się zeszklić, wtedy będzie gotowe.
To jest przepyszne leczo, można podawać z chlebem, smakuje wyśmienicie, polecam :-)
Zapraszam na filmik:
Na tym blogu tak naprawdę to wszystko bardzo pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń