piątek, 30 sierpnia 2019

Kurczak curry według przepisu z YT + filmik

Zapraszam dziś na przepyszne danie, na które przepis znalazłam na Youtube  - How to make... Chicken Curry Properly!-> koniecznie odwiedźcie ten kanał - pyszne przepisy - The 62nd Chef.
Moja wersja oczywiście jest nieco zmieniona, właściwie dostosowana do naszych potrzeb, bo w ten sposób jest mi po prostu łatwiej przyrządzić tę potrawę i też  bardziej nam smakuje.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

To danie jest bezglutenowe.

* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób)
  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • curry (cała paczka i trochę)
  • kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw)
  • kmin rzymski
  • imbir mielony
  • goździki mielone
  • kardamon 
  • anyż
  • cynamon
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe
  • oliwa
i oczywiście ryż

Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.











2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok.







3. Cebulę kroimy w kosteczkę.












4. Ziemniaki kroimy w kostkę.












5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.








6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą paczkę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielony imbir, chwilę smażymy.








7. Następnie dodajemy dwie puszki pomidorów i puszkę mleka kokosowego. Mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje.









8. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka.











9. Dodajemy pół łyżeczki cukru i pozostałe przyprawy: kardamon, goździki, anyż, cynamon i 2 liście laurowe. Jeszcze trochę soli.









10. Na końcu dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki.











11. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30-40 minut, po tym czasie danie gotowe.
Oczywiście polecam podawać z ryżem.
Jest przepyszne, aromatyczne, takie egzotyczne, coś wspaniałego, serdecznie polecam :-)










Poniżej zapraszam na filmik:



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam dania curry! Smakowita propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, danie przypadnie szczególnie dla entuzjastów przypraw, bo w curry jest ich moc, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Jestem wielką fanką curry,uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, i lubię dużo przypraw, czy to w daniu obiadowym czy w ciasteczkach :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. To danie zasmakuje na pewno mojej rodzinie. Wszyscy uwielbiamy carry. Dzisiaj na obiad robiłam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html a jutro skorzystam z tego waszego przepisu. Wygląda ekstra mam nadzieje że mi wyjdzie i będzie smaczne.

    OdpowiedzUsuń