Zapraszam dziś na przepyszne danie, na które przepis znalazłam na Youtube - How to make... Chicken Curry Properly!-> koniecznie odwiedźcie ten kanał - pyszne przepisy - The 62nd Chef.
Moja wersja oczywiście jest nieco zmieniona, właściwie dostosowana do naszych potrzeb, bo w ten sposób jest mi po prostu łatwiej przyrządzić tę potrawę i też bardziej nam smakuje.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.
To danie jest bezglutenowe.
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób)
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- curry (cała paczka i trochę)
- kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw)
- kmin rzymski
- imbir mielony
- goździki mielone
- kardamon
- anyż
- cynamon
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki cukru
- 2 listki laurowe
- oliwa
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok.
3. Cebulę kroimy w kosteczkę.
4. Ziemniaki kroimy w kostkę.
5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą paczkę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielony imbir, chwilę smażymy.
7. Następnie dodajemy dwie puszki pomidorów i puszkę mleka kokosowego. Mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje.
8. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka.
9. Dodajemy pół łyżeczki cukru i pozostałe przyprawy: kardamon, goździki, anyż, cynamon i 2 liście laurowe. Jeszcze trochę soli.
10. Na końcu dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki.
11. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30-40 minut, po tym czasie danie gotowe.
Oczywiście polecam podawać z ryżem.
Jest przepyszne, aromatyczne, takie egzotyczne, coś wspaniałego, serdecznie polecam :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Uwielbiam dania curry! Smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, danie przypadnie szczególnie dla entuzjastów przypraw, bo w curry jest ich moc, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJestem wielką fanką curry,uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też, i lubię dużo przypraw, czy to w daniu obiadowym czy w ciasteczkach :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTo danie zasmakuje na pewno mojej rodzinie. Wszyscy uwielbiamy carry. Dzisiaj na obiad robiłam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/gnocchi-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami-3901.html a jutro skorzystam z tego waszego przepisu. Wygląda ekstra mam nadzieje że mi wyjdzie i będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń