piątek, 6 września 2019

Ciasteczka imbirowe + filmik

Zapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe, chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości. Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam przepisy od mamy, cioć, znajomych, koleżanek i sąsiadek czyli przepis z historią, takie właśnie uwielbiamy najbardziej i Wam serdecznie polecam.

Ten przepis nie wymaga chłodzenia ciasta, nie wymaga wałkowania ani żadnych foremek, takie ciasto na szybko - zagniatamy, potem odrywamy kawałeczki, kulamy i dociskamy palcami do blaszki. Proste, łatwe i przyjemne i przepyszne :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na 2 blachy):
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 1 op. przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, której w ciasteczkach nie zabrakło - zapomniałam włączyć nagrywanie...







2. Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką.










3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę. 
Ciasta nie chłodzimy w lodówce.







4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.






5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem lub bez, to zależy od Waszego piekarnika.
Ciasteczka powinny upiec się na chrupko.
Są przepyszne, smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) jedne z moich ulubionych ciasteczek, chrupiące i pełne przypraw, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rarytas dla fanów chrupkości :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłem imbirowych ciastek, ale ten przepis jest bardzo podobny do mojego na ciasteczka z masłem orzechowym. Na pewno spróbuję wykonać te ciasteczka. Teraz, na jesienne dni będą pasować idealnie.

    OdpowiedzUsuń