piątek, 6 września 2019

Ciasteczka imbirowe + filmik

Zapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe, chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości. Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam przepisy od mamy, cioć, znajomych, koleżanek i sąsiadek czyli przepis z historią, takie właśnie uwielbiamy najbardziej i Wam serdecznie polecam.

Ten przepis nie wymaga chłodzenia ciasta, nie wymaga wałkowania ani żadnych foremek, takie ciasto na szybko - zagniatamy, potem odrywamy kawałeczki, kulamy i dociskamy palcami do blaszki. Proste, łatwe i przyjemne i przepyszne :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na 2 blachy):
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 1 op. przyprawy do piernika (20 g)
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, której w ciasteczkach nie zabrakło - zapomniałam włączyć nagrywanie...







2. Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką.










3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę. 
Ciasta nie chłodzimy w lodówce.







4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.






5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem lub bez, to zależy od Waszego piekarnika.
Ciasteczka powinny upiec się na chrupko.
Są przepyszne, smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) jedne z moich ulubionych ciasteczek, chrupiące i pełne przypraw, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rarytas dla fanów chrupkości :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłem imbirowych ciastek, ale ten przepis jest bardzo podobny do mojego na ciasteczka z masłem orzechowym. Na pewno spróbuję wykonać te ciasteczka. Teraz, na jesienne dni będą pasować idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka, które idealnie pasują do ciepłej herbaty owocowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka imbirowe mają bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Warto je wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciastka, zrobiłem je razem z córka. Super zabawa + można zjeść coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń