Zapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe, chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości. Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam przepisy od mamy, cioć, znajomych, koleżanek i sąsiadek czyli przepis z historią, takie właśnie uwielbiamy najbardziej i Wam serdecznie polecam.
Ten przepis nie wymaga chłodzenia ciasta, nie wymaga wałkowania ani żadnych foremek, takie ciasto na szybko - zagniatamy, potem odrywamy kawałeczki, kulamy i dociskamy palcami do blaszki. Proste, łatwe i przyjemne i przepyszne :-)
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na 2 blachy):
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (16 g)
- 1 op. przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, której w ciasteczkach nie zabrakło - zapomniałam włączyć nagrywanie...
2. Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką.
3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę.
Ciasta nie chłodzimy w lodówce.
4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem lub bez, to zależy od Waszego piekarnika.
Ciasteczka powinny upiec się na chrupko.
Są przepyszne, smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Idealne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) jedne z moich ulubionych ciasteczek, chrupiące i pełne przypraw, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńbardzo fajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję, rarytas dla fanów chrupkości :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłem imbirowych ciastek, ale ten przepis jest bardzo podobny do mojego na ciasteczka z masłem orzechowym. Na pewno spróbuję wykonać te ciasteczka. Teraz, na jesienne dni będą pasować idealnie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, które idealnie pasują do ciepłej herbaty owocowej.
OdpowiedzUsuńCiastka imbirowe mają bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Warto je wypróbować.
OdpowiedzUsuńpyszne ciastka, zrobiłem je razem z córka. Super zabawa + można zjeść coś smacznego :)
OdpowiedzUsuń