sobota, 2 sierpnia 2014

Domowe lody waniliowe bez maszyny + filmik

Domowe lody

Zapraszam do sporządzenia domowych lodów waniliowych, takich prawdziwych, jak za dawnych lat, i to bez użycia maszyny. Jest to możliwe. Wystarczy tylko mleko, śmietanka, żółtka, cukier, mikser, zamrażalka i odrobina cierpliwości i prawdziwy smak lodów jest możliwy w naszym domowym zaciszu.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dodany został filmik -> na końcu posta.

Zapraszam również na przepis na: Domowe lody miętowe bez maszyny

* * *

Składniki (proporcje na około litr lodów):
  • 500 ml mleka 
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
1. Wlewamy do garnka mleko ze śmietanką, cukrem z prawdziwą wanilią i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do miksera wrzucamy żółtka wraz z cukrem i miksujemy do białości (z pozostałych białek polecam zrobić bezy).

3. Do zmiksowanych żółtek wlewamy ostrożnie małymi partiami cały czas miksując na najniższych obrotach wystudzone ugotowane mleko ze śmietanką.

4. Gdy całość będzie zmiksowana, przelewamy do garnka i ostrożnie podgrzewamy przez ok. 10-15 minut, uważając by nie zagotować. Następnie znów studzimy.

5. Wystudzoną masę przelewamy do pojemnika, zamykamy je i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.

6. Teraz jest czas na konszowanie, czyli mieszanie w trakcie zamrażania. To jest konieczne, bo w przeciwnym razie nasze lody zamienią się w bryłę lodu, a oczekujemy aksamitnych lodów a nie kostek lodu. Zatem po około 2 godzinach nasze lody zaczynają tężeć, wtedy trzeba wyjąć je z zamrażalki i zamieszać. I z powrotem do zamrażalki na półtorej godziny - bo teraz zamarzają szybciej (zdjęcia złej jakości, bo to było już późnym wieczorem).

7. Po upływie półtorej godziny znów trzeba zamieszać, a następnie jeszcze dwa po razy po godzinie. I pozostawić na całą noc w zamrażalce.

8. Lody gotowe na drugi dzień. Warto je wyjąć na chwilę przed nakładaniem, by trochę odtajały. Są naprawdę niezwykle smaczne. Bardzo polecam :-)






Poniżej zapraszam na filmik:



4 komentarze:

  1. Super przepis! Wyglądają jak lody z restauracji O.o naprawdę podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody pyszne. Jak dotąd to najlepszy przepis jaki wypróbowałam. Wszyscy je bardzo chwalą. Smakują jak za dawnych lat. Robię w lato przynajmniej raz w tygodniu😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, podpowiem, że to przepis bazowy, można dodać kakao, wtedy smakują jak te kakaowe z PRLu, uwielbiam właśnie takie, a nie takie jak teraz, bardzo ciemne, gęste i gorzkie, a można też dodać świeżych owoców, truskawek na przykład, wtedy są takie śmietankowo-truskawkowe, oczywiście jak z PRLu, takie uwielbiam najbardziej, bo teraz, gdy są oferowane lody owocowe, to albo jakieś chemiczne, albo sorbety, a takie śmietankowo-owocowe to są nie do zdobycia i trzeba je sobie wytworzyć w domu. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Wygląda interesująco i pysznie!

    OdpowiedzUsuń