Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Dziś zapraszam na przepis na przepyszne ciasteczka popękane obłędnie pachnące czekoladowo, przysłowiowe niebo w gębie.
Nie są trudne w produkcji, wystarczy rozpuścić czekolady i potem zmiksować wszystko. Sekretem tego przepisu jest przechowywanie ciasta w lodówce - im dłużej tym lepiej, ale minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.
A potem możemy rozkoszować się cudownym smakiem tych nieziemskich ciasteczek.
I co najważniejsze - te ciasteczka trzeba przechowywać w zamkniętym pudełku, bo inaczej staną się twarde jak kamień.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na mniej więcej 3 blachy):
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
50 g masła
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
250 g cukru
1 paczka cukru waniliowego (16g)
cukier puder
Wykonanie:
1. Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Ale od czasu do czasu mieszamy, żeby ta czekoladowa masa nie stężała.
2. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy szczyptę soli, 250 g cukru, paczkę cukru waniliowego i miksujemy na puszystą jasną masę.
3. Gdy już jajka się ubiją, a masa czekoladowa ostygnie, to stopniowo dodajemy ją do ubitych jaj i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
4. 400 g mąki pszennej przesiewamy przez sito, wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, następnie śmigło miksera zmieniamy na hak i stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy.
5. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym ładniej ciasteczka popękają.
6. Około 1 szklankę cukru pudru przesiewamy przez sito do miseczki. Łyżeczką wykrawamy sobie porcję schłodzonego ciasta i kulamy w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy w cukrze pudrze, i tutaj też, im lepiej opudrowana kuleczka, tym później ładniejsze ciasteczko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Z tej proporcji wyjdzie nam mniej więcej 3 blachy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
8. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półeczce przez około 12-15 minut, z grzaniem góra-dół.
9. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ostudzone trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku, jeśli tego nie zrobimy, staną się twarde jak kamień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz