piątek, 23 kwietnia 2021

Czekoladowe ciasteczka popękane + filmik

Dziś zapraszam na przepis na przepyszne ciasteczka popękane obłędnie pachnące czekoladowo, przysłowiowe niebo w gębie.

Nie są trudne w produkcji, wystarczy rozpuścić czekolady i potem zmiksować wszystko. Sekretem tego przepisu jest przechowywanie ciasta w lodówce - im dłużej tym lepiej, ale minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.

A potem możemy rozkoszować się cudownym smakiem tych nieziemskich ciasteczek.

I co najważniejsze - te ciasteczka trzeba przechowywać w zamkniętym pudełku, bo inaczej staną się twarde jak kamień.


Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.


* * *

Składniki (proporcje na mniej więcej 3 blachy):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • cukier puder
Wykonanie:
1. Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Ale od czasu do czasu mieszamy, żeby ta czekoladowa masa nie stężała.








2. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy szczyptę soli, 250 g cukru, paczkę cukru waniliowego i miksujemy na puszystą jasną masę.









3. Gdy już jajka się ubiją, a masa czekoladowa ostygnie, to stopniowo dodajemy ją do ubitych jaj i miksujemy na najwolniejszych obrotach.








4. 400 g mąki pszennej przesiewamy przez sito, wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, następnie śmigło miksera zmieniamy na hak i stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy.








5. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym ładniej ciasteczka popękają.







6. Około 1 szklankę cukru pudru przesiewamy przez sito do miseczki. Łyżeczką wykrawamy sobie porcję schłodzonego ciasta i kulamy w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy w cukrze pudrze, i tutaj też, im lepiej opudrowana kuleczka, tym później ładniejsze ciasteczko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Z tej proporcji wyjdzie nam mniej więcej 3 blachy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.









8. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półeczce przez około 12-15 minut, z grzaniem góra-dół.









9. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ostudzone trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku, jeśli tego nie zrobimy, staną się twarde jak kamień.

Smacznego!










Poniżej zapraszam na filmik:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz