piątek, 16 kwietnia 2021

Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik

 

Na pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe zawsze jest pora, nie tylko od święta. Rodzynki to ta przysłowiowa wisienka na torcie.
Do tego ciasta wyjątkowo polecam mikser, chociaż drożdżowe wypieki zwykle zagniata się dłońmi, to tym razem lepiej użyć miksera, ponieważ ciasto jest bardzo luźne, ale im luźniejsze ciasto, tym później wypiek bardziej delikatny, mięciutki i puchaty.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 22 cm):
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • tarta skórka z cytryny
  • 60 g rodzynków + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g świeżych drożdży + 2 łyżeki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 100 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka lekko podgrzewamy. 40 g drożdży rozkruszamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 4 łyżek ciepłego mleka i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
Trzemy skórkę z cytryny.





2. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera.


3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy rodzynki i odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Gdy ciasto z masłem jest już gładkie, wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę miksujemy.




4. Następnie ciasto przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.










5. Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.









6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół.










7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Jest mięciutkie i delikatne, bardzo polecam.
I oczywiście, jak to jest wypiekami drożdżowymi, jest genialne pierwszego dnia, na drugi dzień będzie suche i twarde, uczciwie zaznaczam, dlatego najlepiej zjeść jeszcze ciepłe :-)







Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz