czwartek, 30 września 2021

Ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą + filmik

 

Dziś polecam przepis na przepyszne ciasto - Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą, delikatne, słodkie, kokosowe - niebo w gębie. Jest to ciasto z przepisów mojej mamy, serdecznie polecam :-)

W tym przepisie czekoladę trzemy na tarce i takie czekoladowe wiórki dodajemy do kremu. Można ewentualnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ale niestety biała czekolada lubi się zważyć, dlatego lepiej ją schłodzić a później zetrzeć.

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 25cm x 35cm):
*Biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g) ewentualnie
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Krem:
  • 1 litr schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 1 żelatyna fix deserowa
  • wiórki kokosowe ok. 200 g
Wykonanie:
1. Rano pieczemy biszkopt, później po południu lub wieczorem krem.

Do misy miksera wbijamy 6 białek, żółtka do osobnej miski. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo wsypując szklankę cukru ubijamy białka na sztywno.



2. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach.










3. Następnie stopniowo wsypujemy szklankę mąki pszennej nadal mieszając na najwolniejszych obrotach.









4. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach.









5. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wylewamy ciasto na blachę, wyrównujemy łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół, przez ok. 35 minut. Do suchego patyczka.






6. Wystudzony biszkopt przecinamy .












7. Schłodzoną czekoladę trzemy na tarce.











8. Przygotowujemy żelatynę fix deserową wg instrukcji na opakowaniu. Musi być lekko przestudzona, ale trzeba uważać, by nie stężała za bardzo.








9. Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy litr schłodzonej śmietanki kremówki, dodajemy 4 łyżeczki cukru i miksujemy. Gdy zacznie gęstnieć to stopniowo wsypujemy po trochę startej czekolady, wiórków kokosowych i żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie całą czekoladę, żelatynę, ale część wiórków kokosowych trzeba zostawić do dekoracji.


10. 2/3 kremu wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wygładzamy i przykrywamy drugim blatem.










11. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta.











12. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)














Poniżej zapraszam na filmik:





4 komentarze:

  1. Nie trzeba niczym nasączać biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, krem wystarczająco, że tak powiem, nawilża ciasto, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze dodatkowo nawilżyć biszkopt jakimś ponczem. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Jeśli biszkopt pieczmy rano to później chowamy go do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, biszkopt pieczemy rano dlatego, że nim przystąpimy do przygotowania kremu, sam biszkopt musi być już wystudzony, do lodówki chowamy dopiero z kremem.

      Usuń