Zapraszam dziś na przepis na pyszne ciasto z zapisków mojej mamy czyli z PRL'u. Ciasto jest wyjątkowe, bo z procentami - lekki biszkopt przykryty klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone, a na kremie herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta czekoladą - coś przepysznego.
Ciasto jest delikatne i bardzo miękkie, biszkopt nie wymaga żadnego nasączania.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 22cm x 33cm mierząc od spodu):
*Biszkopt:
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego (16g)
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- półtorej łyżki cukru
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- półtorej łyżki ciemnego kakao
- ewentualnie trochę mleka
- miseczka wódki
- kilkanaście herbatników
W rondelku umieszczamy 100 g masła, 5 łyżek cukru, półtorej łyżki kakao i podgrzewamy, ewentualnie dolewamy trochę mleka. Gdy składniki się połączą, odstawiamy polewę do wystudzenia. Studząc powinna zgęstnieć, jeśli nie zacznie gęstnieć (co się czasem zdarza ze względną na niską jakość masła), można zagęścić polewę cukrem pudrem.
4. Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę wlewamy do miski + półtorej łyżki cukru i ubijamy, gdy zacznie już gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce serka mascarpone i dalej miksujemy.Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz