Dziś zapraszam na danie akurat na jesień - na rozgrzewającą i aromatyczną jambalayę, u mnie w wersji z kiełbasą.
Danie jest bezglutenowe.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
- 2 kiełbasy
- 1 cebula
- 3 kolorowe papryki
- 3 puszki pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 torebka ryżu (polecam paraboiled)
- sól, pieprz, oregano
- oliwa
- kilka kropel sosu tabasco
- ewentualnie trochę wody
- natka pietruszki
Nastawiamy wodę na ryż. Gotujemy ryż w osolonym wrzątku przez 16 minut.
2. Następnie dodajemy 3 kolorowe papryki pokrojone w kosteczkę. I smażymy wszystko ok. 5 minut.
3. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy chwilkę.
4. Następnie dodajemy 3 puszki pomidorów. Mieszamy, dodajemy pół łyżeczki cukru i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut.
5. Może się okazać, że całość będzie za gęsta, wtedy trzeba dolać trochę wody.
6. Następnie dodajemy przyprawy, sól, pieprz, oregano i kilka kropel sosu tabasco. Smażymy chwilkę.
7. Na końcu dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Danie będzie bezglutenowe jeśli kiełbasa będzie bezglutenowa, a o taką nie łatwo😒.
OdpowiedzUsuńPszenica w kiełbasie?
UsuńGluten to nie tylko pszenica! Dieta bezglutenowa dla osób z celikią nie może zawierać nawet śladowych ilościach glutenu. Nie jest nam łatwo gdyż w Polse jest bardzo mało produktów bezglutenowych.Musimy uważać na wszystko i bardzo dokładnie czytać etykiety.
OdpowiedzUsuńTo danie wspaniale wygląda i bardzo zachęca to wypróbowania go.
OdpowiedzUsuńPyszne rozgrzewające danie idealne na zimę. Polecam przy robieniu dania wybrać dobrą kiełbaskę. Ostatnio jestem zachwycony nową linia wędlin z Zalasku. Szczególnie kiełbasa robiona według tradycyjnej receptury, dobrze przyprawiona i mięsista. https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/
OdpowiedzUsuń