czwartek, 28 października 2021

Jambalaya z kiełbasą + filmik


Dziś zapraszam na danie akurat na jesień - na rozgrzewającą i aromatyczną jambalayę, u mnie w wersji z kiełbasą.

Danie jest bezglutenowe.


Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.


Serdecznie polecam :-)


* * *

Składniki (proporcje dla 4-5 osób):

  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 torebka ryżu (polecam paraboiled)
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa
  • kilka kropel sosu tabasco
  • ewentualnie trochę wody
  • natka pietruszki
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie smażymy kiełbasy pokrojone w plasterki, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Cebula ma się zezłocić.
Nastawiamy wodę na ryż. Gotujemy ryż w osolonym wrzątku przez 16 minut.






2. Następnie dodajemy 3 kolorowe papryki pokrojone w kosteczkę. I smażymy wszystko ok. 5 minut.










3. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy chwilkę.











4. Następnie dodajemy 3 puszki pomidorów. Mieszamy, dodajemy pół łyżeczki cukru i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut.









5. Może się okazać, że całość będzie za gęsta, wtedy trzeba dolać trochę wody.











6. Następnie dodajemy przyprawy, sól, pieprz, oregano i kilka kropel sosu tabasco. Smażymy chwilkę.










7. Na końcu dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:



5 komentarzy:

  1. Danie będzie bezglutenowe jeśli kiełbasa będzie bezglutenowa, a o taką nie łatwo😒.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gluten to nie tylko pszenica! Dieta bezglutenowa dla osób z celikią nie może zawierać nawet śladowych ilościach glutenu. Nie jest nam łatwo gdyż w Polse jest bardzo mało produktów bezglutenowych.Musimy uważać na wszystko i bardzo dokładnie czytać etykiety.

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie wspaniale wygląda i bardzo zachęca to wypróbowania go.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rozgrzewające danie idealne na zimę. Polecam przy robieniu dania wybrać dobrą kiełbaskę. Ostatnio jestem zachwycony nową linia wędlin z Zalasku. Szczególnie kiełbasa robiona według tradycyjnej receptury, dobrze przyprawiona i mięsista. https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/

    OdpowiedzUsuń