Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś pyszne i proste ciasto z tych "na niedzielę" - babkę czekoladowo-pomarańczową. To ciasto pieczemy z prawdziwą gorzką czekoladą, a nie jak to zwykle bywa w przypadku murzynków - z kakao, i z prawdziwą pomarańczą, a nie z aromatem pomarańczowym.
Ciasto przepięknie pachnie czekoladowo-pomarańczowo i równie cudownie smakuje.
Ale należy pamiętać, że to nie jest taki nachalny smak pomarańczowy a tylko lekki aromat, taki akuratny pasujący do czekolady.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na keksówkę 27cm x 8cm mierząc od spodu):
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 pomarańcza
4 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Trzemy skórkę z pomarańczy.
3. Do misy miksera przekładamy miękkie masło, dodajemy 3/4 szklanki cukru i otartą skórkę z pomarańczy. Miksujemy na puszystą masę.
4. Następnie dodajemy po 1 całym jajku i dalej miksujemy.
5. Do miski przesiewamy półtorej szklanki mąki pszennej wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
6. Następnie stopniowo dodajemy mąkę do ciasta i dalej miksujemy.
7. Wyciskamy sok z pomarańczy.
8. Następnie dodajemy do ciasta ok. 5-6 łyżek soku pomarańczowego i dalej miksujemy.
9. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
10. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do keksówki tę część ciasta z czekoladą i lekko wygładzamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
11. Na część czekoladową wykładamy jasne ciasto i lekko wygładzamy.
12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 55 minut, z grzaniem góra-dół, na drugim poziomie piekarnika, do suchego patyczka.
13. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Babka wyszła przepyszna, delikatna, polecam,dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, cieszę się, że babka smakowała, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńAleż ona musi pięknie pachnieć :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście pięknie pachnie, polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPrzepyszna!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie podany przepis 👌Otszna babka dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuń