czwartek, 14 października 2021

Ciasto z chałwą i lekkim kremem śmietankowym + filmik

Zapraszam dziś na ciasto dla entuzjastów chałwy - kwintesencja słodkości w doskonałym kontraście do kwaśnego dżemu i niezbyt słodkiego kremu.
Podstawę ciasta stanowi kruche ciasto, które po upieczeniu nie jest twarde tylko chrupkie jak ciasteczko i tak samo pyszne, z łatwością się kroi, a jednocześnie tworzy stabilną podstawę dla warstw i kremu.
Krem jest lekko słodki, lekko kwaśny, śmietankowy i w swojej strukturze przypomina piankę albo ptasie mleczko.
Całość rozpływa się w ustach, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta :-)

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 24cm x 24cm):
*Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • pół szklanki wrzątku + 1 łyżka żelatyny
oraz
  • kwaśny dżem
  • ok. 300 g chałwy
  • ciemne kakao do dekoracji
Wykonanie:
1. Przygotowanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Rano pieczemy ciasto, a później gdy wystygnie, pozostałe etapy.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy suche składniki: 150 g mąki pszennej + 80 g mąki ziemniaczanej + 80 g cukru + 1 paczka cukru waniliowego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 1 jajko i 120 g miękkiego masła, mieszamy i zagniatamy ciasto.

2. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wyklejamy ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, na środkowym poziomie piekarnika, z grzaniem góra-dół.









4. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

Drugi etap:

Na pół szklanki wrzątku wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i pozostawiamy do przestudzenia.




5. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą kwaśnego dżemu.










6. Ok. 300 g chałwy rozdrabniamy w miseczce widelcem.











7. Rozdrobnioną chałwę wykładamy na warstwę dżemu i wygładzamy łyżką.










8. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % i słodzimy jedną paczką cukru waniliowego. Miksujemy do lekkiego zgęstnienia.
Następnie dodajemy po jednej łyżce kwaśnej śmietany i wystudzonej żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie śmietanę i żelatynę.




9. Następnie krem wylewamy na warstwę chałwy i wygładzamy.
Chowamy ciasto do lodówki na całą noc.
Następnego dnia dekorujemy ciemnym kakao i gotowe.
Krem śmietankowy stanie się taki trochę piankowy, a trochę jak ptasie mleczko, w każdym razie leciutki, delikatny, całość tworzy przepyszną kompozycję.
Serdecznie polecam :-)






Poniżej zapraszam na filmik:


5 komentarzy:

  1. dzien dobry, na jaką mąkę mogę zamienić pszenną, zeby ciasto wyszło bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, to jest ciasto zagniatane, więc istnieje tutaj ogrom możliwości. Proponowałabym mieszankę: 100 g mąki np jaglanej, 50 g mąki ryżowej i 80 g mąki ziemniaczanej, to powinno wystarczyć i ciasto ładnie się zagniecie, ale dla pewności, by ten spód się nie rozpadał, dodałabym jeszcze łyżeczkę gumy guar lub gumy ksantanowej. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję! jestem od jakiegoś czasu fanką Pani bloga - jako mama celiaczka. Biszkopt bg jest absolutnie najlepszy! zawsze wychodzi!

      Usuń
    3. Dziękuję, bardzo się cieszę, że podobają się Pani moje przepisy, pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego :-)

      Usuń