Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam na prosty i pyszny przepis, szczególnie dla entuzjastów wiórków kokosowych. To ciasto przypomina wielką kokosankę, cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, tym bardziej, że warstwa kokosowa na wierzchu wspaniale chrupie, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 26cm x 21cm mierząc od spodu):
200 g masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
Masa kokosowa:
100 g masła
pół szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
ok. 3-5 łyżek mleka
Wykonanie:
1. 200 g masła rozpuszczamy razem z 3/4 szklanki cukru i pozostawiamy do przestudzenia.
2. Przestudzoną masę przelewamy do misy miksera, dodajemy 4 żółtka i miksujemy.
3. Następnie dodajemy półtorej szklanki mąki pszennej wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wsypujemy stopniowo i miksujemy.
4. Dodajemy 3 łyżki mleka i miksujemy. Ciasto może wydawać się gęste i takie ma być, nie dodawajmy więcej mleka, 3 łyżki wystarczą.
5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
6. Ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z ciastem.
7. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy na bok.
8. Przygotowujemy masę kokosową. W garnuszku rozpuszczamy 100 g masła i pół szklanki cukru. Wsypujemy 200 g wiórków kokosowych i około 3-5 łyżek mleka i całość chwilę smażymy. Musi się lekko przyrumienić.
9. Gorącą masę kokosową wykładamy na ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez ok. 45-50 minut.
11. Gdy wystygnie kroimy i zajadamy. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz