czwartek, 11 sierpnia 2022

Ciasto kokosowe


Zapraszam na prosty i pyszny przepis, szczególnie dla entuzjastów wiórków kokosowych. To ciasto przypomina wielką kokosankę, cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, tym bardziej, że warstwa kokosowa na wierzchu wspaniale chrupie, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 26cm x 21cm mierząc od spodu):
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
Masa kokosowa:
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ok. 3-5 łyżek mleka
Wykonanie:
1. 200 g masła rozpuszczamy razem z 3/4 szklanki cukru i pozostawiamy do przestudzenia.





2. Przestudzoną masę przelewamy do misy miksera, dodajemy 4 żółtka i miksujemy.









3. Następnie dodajemy półtorej szklanki mąki pszennej wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wsypujemy stopniowo i miksujemy.








4. Dodajemy 3 łyżki mleka i miksujemy. Ciasto może wydawać się gęste i takie ma być, nie dodawajmy więcej mleka, 3 łyżki wystarczą.








5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










6. Ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z ciastem.










7. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy na bok.









8. Przygotowujemy masę kokosową. W garnuszku rozpuszczamy 100 g masła i pół szklanki cukru. Wsypujemy 200 g wiórków kokosowych i około 3-5 łyżek mleka i całość chwilę smażymy. Musi się lekko przyrumienić.






9. Gorącą masę kokosową wykładamy na ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.









10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez ok. 45-50 minut.









11. Gdy wystygnie kroimy i zajadamy. Smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz