czwartek, 7 lipca 2022

Ciasteczka kruche gwiazdki

Zapraszam dziś na przepis dla ciasteczkowych potworów i entuzjastów chrupkości - ten przepis jest właśnie dla Was - ciasteczka kruche gwiazdki - pyszne kruche ciasteczka herbatniki na mące krupczatce, żółtkach i maśle, przepięknie pachną, cudownie chrupią i smakują jeszcze lepiej.
Praca z mąką krupczatką nie należy do łatwych, tak jak powiedziałam na filmiku, to jak próbować zrobić ciastka z piasku, ale odrobina cierpliwości i trud się opłaci, to są najlepsze ciasteczka jakie kiedykolwiek zrobiłam, a przepis sprzed laty, mojej mamy, z czasów PRL'u. Dawniej ciasteczka wypiekane były z margaryny z łyżką masła jedynie, ale ja teraz pomijam zupełnie margarynę i piekę wyłącznie na maśle.
Są tak pyszne, że u nas znikają błyskawicznie. Dla zachowania chrupkości należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku, ale tak prawdę mówiąc, u nas nie jest to konieczne, bo jeszcze na tak długo nie udało się ich przechować, zostają zjedzone w zaledwie 2 dni....

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na ok. 4 blachy):
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy 500 g mąki krupczatki, dodajemy 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli, mieszamy.





2. Dodajemy 3 żółtka.











3. Dodajemy 250 g miękkiego masła.











4. Najpierw mieszamy w misce, później trochę zagniatamy rękami w misce, a następnie przekładamy na blat i dalej zagniatamy. Nie jest to łatwe, ale nie poddajemy się, działamy, zagniatamy, aż ciasto nie będzie się rozpadać. Ewentualnie, gdy naprawdę jest zbyt sypkie, to możemy dodać trochę miękkiego masła, ewentualnie ciasto odłożyć na 15 minut.


5. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki (nie zamrażalki) na 30 minut.









6. Następnie odkrawamy kawałek ciasta, pozostałe czeka na wałkowanie w lodówce, podsypujemy blat mąką pszenną (nie krupczatką, żeby ułatwić sobie pracę z ciastem) i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

7. Pieczemy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku na najwyższej półce z grzaniem góra-dół. Termoobieg przy tych ciasteczkach jest niewskazany, mógłby za bardzo wysuszyć ciasteczka.






8. Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka wydają się miękkie, trzeba dać im trochę odpocząć. Po chwili staną się cudownie chrupiące.
Są przepyszne.
Smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz