Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Przedstawiam dziś przepis na przepyszne ciasto Shrek, które idealnie pasuje na ciepłe dni, do kawusi jak taki pyszny chłodny deser. Ciasto nie jest trudne co pracochłonne i czasochłonne, ale ten wysiłek się opłaca.
I co najważniejsze, wcale nie potrzebujemy zielonego soku Kubuś, którego w ogóle nigdzie nie da się kupić.
Poradzimy sobie inaczej :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Proporcje na foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki gryczanej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
Zielony budyń na soku Kubuś:
butelka soku Kubuś (do przefarbowania najlepszy bananowy) ok.750 ml
250 ml wody do uzupełnienia
3 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
barwniki spożywcze (a na filmie z uporem godnym lepszej sprawy powtarzam "farbniki", nie wiem skąd mi się to wzięło.
Zielona galaretka na wierzch:
750 ml wrzątku
2 zielone galaretki
Pianka śmietankowa:
600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki wrzątku
1 zielona galaretka
oraz ok. 16 sztuk delicji szampańskich i wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
1. Za ciasto najlepiej wziąć się rano, zaczynamy od biszkoptu. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, szczyptę soli i wsypujemy 3/4 szklanki cukru, miksujemy na puszystą masę.
2. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki tortowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach, a następnie pół szklanki mąki ziemniaczanej i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
3. Dno blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blachę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez ok. 30-35 minut. Powinniśmy uzyskać w miarę niski biszkopt.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
5. Gdy biszkopt wystygnie to najlepiej jest usunąć wierzchnią przypieczoną tak zwaną skórkę.
6. Ściągamy papier z biszkoptu.
7. Następnie biszkopt przekładamy na umytą z blachę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia.
8. To ciasto będzie wysokie, więc by się nie wylało, musimy zabezpieczyć brzegi, na przykład papierem do pieczenia.
9. A teraz czas na budyń. Do garnka przelewamy sok Kubuś. Zielonego soku Kubuś nie da się nigdzie kupić, zatem będziemy kombinować. Najlepszy do przefarbowania jest bananowy sok Kubuś. W butelce nie ma pełnego litra, więc trzeba brakującą część uzupełnić wodą.
10. Następnie część soku z wodą przelewamy do mniejszego kubeczka.
11. Wsypujemy 3 budynie śmietankowe.
12. Dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy.
A sok ten w większym garnku zagotowujemy.
13. Do soku z budyniami dodajemy barwniki spożywcze by uzyskać piękny zielony kolor.
14. Zabarwiony na zielono sok z budyniami wlewamy do gotującego się soku i gotujemy budyń na wolnym ogniu, aż ładnie zgęstnieje.
15. Ugotowany budyń, ale jeszcze gorący, wylewamy na biszkopt i odkładamy na bok.
16. Teraz przygotujemy galaretkę wierzchnią. Do rondelka wlewamy 750 ml wrzątku, wsypujemy 2 galaretki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, to przekładamy ją do lodówki. Pilnujemy galaretki w lodówce, nie możemy przegapić ścinania. Na wierzch ciasta będzie wylewać ścinającą się galaretkę.
17. Gdy budyń na biszkopcie trochę przestygnie, ale będzie jeszcze trochę ciepły - wykładamy delicje szampańskie.
18. Teraz czas na galaretkę do śmietankowej pianki. Potrzebujemy 3/4 szklanki wrzątku, wsypujemy 1 paczkę zielonej galaretki, mieszamy i studzimy.
19. Do misy miksera wlewamy 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% i zaczynamy miksować. Po drodze dodajemy po łyżce lub dwóch galaretki ze szklanki, którą wcześniej przygotowaliśmy i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem.
20. Następnie krem wykładamy na delicje, przy czym budyń pod delicjami powinien być już zimny. Wygładzamy i chowamy ciasto do lodówki. Po prostu ciasto teraz czeka, aż galaretka wierzchnia zacznie się ścinać.
21. Gdy już ciasto się przechłodzi a galaretka zacznie się ścinać, to ostrożnie wykładamy ją na krem z bitej śmietany i znów chowamy do lodówki na mniej więcej pół godziny.
22. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy ciasto do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz