Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Przedstawiam dziś przepis na wuzetkę, klasyczne ciasto z PRL'u, które może przybrać różne formy, praktycznie każda gospodyni domowa piecze je inaczej, jak również w każdej cukierni czy też kawiarni też smakuje inaczej. Długo pracowałam nad swoją wersją i przedstawiam dziś jej ostateczne wydanie - moja wuzetka jest doskonała, przepyszna, delikatna, miękka i wilgotna, ze wspaniałymkremem śmietankowym, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na blachę 21cm x 26cm mierząc od spodu):
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
200 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
100 g masła
Krem śmietankowy:
800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
pół szklanki wrzątku
1 łyżka żelatyny
Polewa czekoladowa:
100 g masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
trochę mleka
oraz poncz - mocna herbata i słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
1. 100 g masła roztapiamy i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i ubijamy na sztywno.
3. Do osobnej miski przesiewamy 200 g mąki tortowej.
4. Przesiewamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
5. Jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
6. Jedną łyżeczkę sody oczyszczonej.
7. 3 łyżeczki kakao i mieszamy.
8. Następnie dodajemy 5 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
9. Następnie stopniowo wrzucamy mieszankę do ciasta i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
10. Na końcu dodajemy 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
11. Dno blachy o wymiarach 21cm x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
12. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.
13. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
14. Krem zaczynamy od przygotowania żelatyny. Potrzebujemy pół szklanki wrzątku, wrzucamy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i studzimy. Jednak żelatyna nie powinna być zimna, najlepiej jak podczas ubijania śmietany, będziemy dodawać żelatynę lekką ciepłą, wtedy lepiej połączy się ze śmietaną.
15. W międzyczasie, gdy studzi się żelatyna, usuwamy papier z biszkoptu.
16. Następnie biszkopt przecinamy na dwa blaty.
17. Spodni blat przekładamy na blachę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia.
18. Teraz czas na krem. Do misy miksera przelewamy 800 ml schłodzone śmietanki 30%, dodajemy do niej 3 łyżki cukru i ubijamy.
19. Podczas ubijania śmietany dodajemy po łyżce lub dwóch żelatyny.
20. Ubijamy śmietanę, aż będzie wyraźnie gęsta, ale musimy uważać, by jej nie przebić.
21. Spodni blat biszkoptu nasączamy mocną herbatą, u mnie jest to słodka herbata.
22. Nim wyłożymy krem na spodni blat to odłożymy go sobie trochę do rękawa cukierniczego, do dekoracji.
Rękaw z kremem chowamy do lodówki.
23. Wykładamy krem i go wyrównujemy.
24. Przykrywamy krem wierzchnim blatem i nasączamy go herbatą.
25. Następnie smarujemy wierch powidłami śliwkowymi. Musimy to robić ostrożnie, ponieważ blat jest miękki od nasączania herbatą i można go łatwo uszkodzić. Wysmarowane ciasto powidłami chowamy do lodówki na około 30 minut.
26. W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotujemy polewę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła.
27. Dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy, kakao musi ładnie połączyć się z masłem.
28. Następnie dodajemy 5 łyżek cukru pudru, mieszamy i chwilkę podgrzewamy na wolnym ogniu.
29. Na końcu dodajemy trochę mleka, trudno ocenić ile, około 5-6 łyżek, mieszamy. Początkowo polewa będzie wydawać się rzadka. Musi się kilka minut pogotować na wolnym ogniu, wtedy ładnie zgęstnieje.
30. Gdy już czekolada ładnie zgęstnieje, to odstawiamy ją do wystudzenia. Stygnąc przybierze piękny ciemny, prawie czarny kolor. Nie mówiąc już o tym jak smaczna jest taka domowa polewa czekoladowa.
31. Polewamy ciasto polewą, ale polewa nie może być całkiem zimna, musi być lekko ciepła. Następnie znów chowamy ciasto do lodówki, na około pół godziny, aż polewa stężeje.
32. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na porcje i dekorujemy bitą śmietaną. I teraz chowamy ciasto do lodówki na całą noc.
33. Następnego dnia kroimy i zajadamy, ciasto jest przepyszne, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję, na pewno odwiedzę, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń