Zapraszam dziś na pyszne danie w stylu azjatyckim, improwizowany makaron smażony po chińsku. Improwizowany, ponieważ w naszych polskich warunkach, a tym bardziej mieszkając na polskiej wsi, nie da się tego dania przygotować dokładnie po chińsku, ale nawet ten improwizowany smażony makaron będzie smakował egzotycznie i przepysznie, serdecznie polecam :-)
Do dania został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
- kawałek piersi z kurczaka, ilość dowolna
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 jajko
- ćwierć główki kapusty pekińskiej
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- garść mrożonego groszku
- sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa chińska 5 smaków
- pół paczki makaronu pszennego chińskiego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, cebulę w drobną kostkę a ćwierć kapusty pekińskiej siekamy.Nastawiamy wodę na makaron.
4. Następnie przyprawiamy mieloną papryką i przyprawą chińską 5 smaków, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
5. Zmniejszamy temperaturę pod garnkiem, przesuwamy mięso i w wolne miejsce wbijamy jajko, które rozkłócamy, mieszamy, smażymy.
6. Następnie dodajemy warzywa: najpierw cebulę, smażymy 2-3 minuty, później marchewkę i smażymy 2-3 minuty i paprykę i znów smażymy 2-3 minuty.
Danie jest przepyszne, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Makaron jak ten smakuje wybornie
OdpowiedzUsuń