czwartek, 15 czerwca 2023

Makaron smażony po chińsku

 

Zapraszam dziś na pyszne danie w stylu azjatyckim, improwizowany makaron smażony po chińsku. Improwizowany, ponieważ w naszych polskich warunkach, a tym bardziej mieszkając na polskiej wsi, nie da się tego dania przygotować dokładnie po chińsku, ale nawet ten improwizowany smażony makaron będzie smakował egzotycznie i przepysznie, serdecznie polecam :-)

Do dania został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • kawałek piersi z kurczaka, ilość dowolna
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • ćwierć główki kapusty pekińskiej
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • garść mrożonego groszku
  • sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa chińska 5 smaków
  • pół paczki makaronu pszennego chińskiego
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, cebulę w drobną kostkę a ćwierć kapusty pekińskiej siekamy.




2. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, na końcu dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy i odkładamy na bok.







3. W większym garnku, lub w woku, rozgrzewamy oliwę i przekładamy pokrojoną pierś kurczaka, solimy i smażymy.

Nastawiamy wodę na makaron.






4. Następnie przyprawiamy mieloną papryką i przyprawą chińską 5 smaków, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.








5. Zmniejszamy temperaturę pod garnkiem, przesuwamy mięso i w wolne miejsce wbijamy jajko, które rozkłócamy, mieszamy, smażymy.








6. Następnie dodajemy warzywa: najpierw cebulę, smażymy 2-3 minuty, później marchewkę i smażymy 2-3 minuty i paprykę i znów smażymy 2-3 minuty.







7. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy, aż zmięknie.










8. Danie przyprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym lub dodajemy 2-3 ząbki świeżego czosnku przeciśnięte przez praskę.








9. Dodajemy garść mrożonej fasolki szparagowej i garść mrożonego groszku, smażymy 2-3 minuty.









10. Następnie dodajemy posiekaną kapustę pekińskiej, mieszamy smażymy.









11. W tym momencie makaron powinien być już ugotowany i przekładamy do do garnka z naszym daniem, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.







12. Teraz jest już czas na sos, wlewamy go do dania, mieszamy i jeszcze razem wszystko smażymy 3-4 minuty i danie gotowe. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Danie jest przepyszne, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)









Poniżej zapraszam na filmik:









1 komentarz: