Proponuję dziś przepis na
klasyczną babkę marmurkową. Mam już na blogu
wersję bezglutenową tego ciasta, ale klasyczna też wymaga osobnego przepisu i oto on.
Tę babkę wypiekamy na mące krupczatce, jest mięciutka i aromatyczna i znika w mig, serdecznie polecam.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 1 paczka cukru waniliowego
- 200 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę.
2. Do miksujących się żółtek dodajemy paczkę cukru waniliowego.
3/ Gdy żółtka z cukrem staną się wyraźnie jasne wtedy stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy.
4. Odmierzamy 200 g mąki krupczatki, dodajemy do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy.
5. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i dalej miksujemy.
6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
7. Ubite białka mieszamy z ciastem, najlepiej najpierw część, delikatnie pomieszać i potem pozostałość i wszystko delikatnie mieszamy.
8. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy część ciasta do foremki, tak mniej więcej 2/3 ciasta.
9. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy.
10. Ciasto z kakao wykładamy na jasne, szpatułką wygładzamy.
11. Następnie możemy użyć patyczka i trochę namieszać, by powstał rodzaj wzoru i wygładzamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
13. Upieczone pachnące ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
14. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Zajadamy. Jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz