czwartek, 29 czerwca 2023

Babka marmurkowa klasyczna


Proponuję dziś przepis na klasyczną babkę marmurkową. Mam już na blogu wersję bezglutenową tego ciasta, ale klasyczna też wymaga osobnego przepisu i oto on.
Tę babkę wypiekamy na mące krupczatce, jest mięciutka i aromatyczna i znika w mig, serdecznie polecam.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę.




2. Do miksujących się żółtek dodajemy paczkę cukru waniliowego.










3/ Gdy żółtka z cukrem staną się wyraźnie jasne wtedy stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy.








4. Odmierzamy 200 g mąki krupczatki, dodajemy do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy.









5. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę i dalej miksujemy.










6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










7. Ubite białka mieszamy z ciastem, najlepiej najpierw część, delikatnie pomieszać i potem pozostałość i wszystko delikatnie mieszamy.








8. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy część ciasta do foremki, tak mniej więcej 2/3 ciasta.








9. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy.










10. Ciasto z kakao wykładamy na jasne, szpatułką wygładzamy.










11. Następnie możemy użyć patyczka i trochę namieszać, by powstał rodzaj wzoru i wygładzamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.








13. Upieczone pachnące ciasto pozostawiamy do wystudzenia.










14. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Zajadamy. Jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz