Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą, które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany, dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne, w sam raz do kawy lub herbaty.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki na 32 rogaliki:
250 ml śmietany 12 lub 18%
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
4 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła
2 jajka
ok. 250 g marmolady
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 250 ml śmietany musimy lekko podgrzać, nie może być zimna, taka prosto z lodówki. Wkruszamy do niej 20 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na bok, by drożdże się rozpuściły.
2. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki pszennej, dodajemy 250 g miękkiego masła, 2 jajka i rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukrem. Mieszamy i zagniatamy w misce.
3. Następnie przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Otrzymujemy przyjemne i elastyczne ciasto.
4. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą, by nie schło i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
5. Następnie wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski. Chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na pół. Jedną połowę chowamy do miski, a drugą znów dzielimy na pół, w sumie dostaniemy 4 części ciasta.
6. 1/4 część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 30 cm.
7. Następnie rozwałkowany placek dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy porcję marmolady (najlepiej gdy jest schłodzona).
8. Zawijamy rogaliki i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Działamy w ten sposób z pozostałymi częściami ciasta i w sumie otrzymamy 32 rogaliki.
9. Na jednej blasze spokojnie zmieścimy 16 rogalików.
10. Pieczemy przez ok. 15-18 minut na środkowej półce piekarnika i najlepiej z termoobiegiem. Nie polecam pieczenia tych rogalików z grzaniem góra-dół.
11. Upieczone rogaliki, jeszcze gorące, oprószamy cukrem pudrem.
Czekamy aż przestygną i zajadamy. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)
Naprawa ekspresów do kawy Bydgoszcz to usługa, która przywraca sprzęt do życia bez konieczności zakupu nowego urządzenia. Naprawa ekspresów do kawy Bydgoszcz obejmuje szybkie rozpoznanie usterki, wymianę zużytych elementów i testy końcowe, dzięki którym ekspres działa jak nowy.
Naprawa ekspresów do kawy Bydgoszcz to usługa, która przywraca sprzęt do życia bez konieczności zakupu nowego urządzenia. Naprawa ekspresów do kawy Bydgoszcz obejmuje szybkie rozpoznanie usterki, wymianę zużytych elementów i testy końcowe, dzięki którym ekspres działa jak nowy.
OdpowiedzUsuń