Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam na nowy przepis - pyszne i proste rogaliki drożdżowe z marmoladą, które można nadziać czym się chce. Ciasto drożdżowe jest delikatne i bardzo miękkie dzięki dużej ilości masła i śmietany, dlatego rogaliki znikają błyskawicznie. Jednak należy mieć na uwadze, że jak każdy wypiek drożdżowy, na drugi drugi dzień rogaliki będą już nieco twardsze, ale nadal pyszne, w sam raz do kawy lub herbaty.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki na 32 rogaliki:
250 ml śmietany 12 lub 18%
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
4 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła
2 jajka
ok. 250 g marmolady
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 250 ml śmietany musimy lekko podgrzać, nie może być zimna, taka prosto z lodówki. Wkruszamy do niej 20 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na bok, by drożdże się rozpuściły.
2. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki pszennej, dodajemy 250 g miękkiego masła, 2 jajka i rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukrem. Mieszamy i zagniatamy w misce.
3. Następnie przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Otrzymujemy przyjemne i elastyczne ciasto.
4. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą, by nie schło i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
5. Następnie wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski. Chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na pół. Jedną połowę chowamy do miski, a drugą znów dzielimy na pół, w sumie dostaniemy 4 części ciasta.
6. 1/4 część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 30 cm.
7. Następnie rozwałkowany placek dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy porcję marmolady (najlepiej gdy jest schłodzona).
8. Zawijamy rogaliki i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Działamy w ten sposób z pozostałymi częściami ciasta i w sumie otrzymamy 32 rogaliki.
9. Na jednej blasze spokojnie zmieścimy 16 rogalików.
10. Pieczemy przez ok. 15-18 minut na środkowej półce piekarnika i najlepiej z termoobiegiem. Nie polecam pieczenia tych rogalików z grzaniem góra-dół.
11. Upieczone rogaliki, jeszcze gorące, oprószamy cukrem pudrem.
Czekamy aż przestygną i zajadamy. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz