czwartek, 14 września 2023

Bardzo prosty piernik z dżemem

Proponuję dziś przepis na prosty i przepyszny piernik, który jest aromatyczny, miękki i wilgotny, z polewą czekoladową. Jakość polewy zależy od masła. Tym razem na nagraniu widać, że polewa mi nie stężała, co może prowadzić do pytania "Ile jest masła w maśle?". Przy dobrej jakości masła polewa zastyga i można wtedy ładnie kroić ciasto. Tym razem widać, że polewa jest cały czas płynna i przy krojeniu ciasta spływa po cieście.

Ale ciasto jest pyszne i genialne w swej prostocie. Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na keksówkę o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu):
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 słoik dżemu
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobina mleka
Wykonanie:
1. Do misy miksera wbijamy 3 jajka, dodajemy pół szklanki cukru, paczkę cukru waniliowego, szczyptę soli i miksujemy na jasną puszystą masę.








2. Następnie cały czas miksując wlewamy stopniowo pół szklanki oleju.









3. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy dżem i nadal miksujemy.










4. Do osobnej miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 łyżeczki kakao, paczkę przyprawy do piernika i mieszamy.







5. Następnie wsypujemy stopniowo zmieszaną mąkę i dalej miksujemy. Za każdym razem gdy piekłam, ciasto było na tyle luźne, że nie wymagało jeszcze dodatkowego "rozluźniania". Zatem jeśli uznacie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste, wtedy można dodać trochę mleka. Ale trzeba z tym uważać. Ciasto zbyt luźnie upiecze się źle. Będzie zakalec i ciasto zapadnie się. 


6. Keksówkę o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 



7. Pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu. Do suchego patyczka.









8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.










9. Gdy ciasto stygnie, w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka przekładamy 100 g masła. Gdy się rozpuści, to dodajemy 2 łyżki kakao. Następnie 5 łyżek cukru pudru, mieszamy. Dodajemy odrobinę mleka. Chwilę musi się bardzo lekko gotować, bulgać, aż zgęstnieje.




10. Następnie polewamy ciasto. Jeżeli masło jest dobrej jakości i jest w nim odpowiednia ilość "masła w maśle", to po wystygnięciu polewa po prostu zastygnie i ciasto będzie można ładnie kroić. Gdy masło jest liche (a tego nigdy wcześniej nie wiadomo), to pomimo tego, że polewa wystygnie, to nie zastygnie, pozostaje płynna nawet zimna i będzie spływać po pokrojonym cieście. To widać na filmie.
Mimo to ciasto jest wspaniałe i polecam serdecznie :-)








Poniżej zapraszam na filmik:



1 komentarz:

  1. Wow, ten piernik wygląda obłędnie! 😍 Dzięki za przepis i za wskazówki dotyczące polewy, to na pewno się przyda. Proste i smaczne przepisy to takie, które zawsze najchętniej się wypróbowuje. Dzięki! 🍰

    OdpowiedzUsuń