czwartek, 23 października 2025

Domowy chleb drożdżowy jak z piekarni

Zapraszam na nowy przepis, tym razem jest to chlebek domowy, ale właśnie jak z piekarni. Zwykle domowe chlebki piecze się w foremce, a ten jest zagniatany, tak jak z piekarni, chrupiący, cudownie pachnący i przepyszny.
Do tego przepisu polecam użyć miksera, ponieważ im luźniejsze ciasto tym smaczniejszy chleb, dlatego lepiej by początkowo ciasto zostało "zagniecione" przez mikser.

Serdecznie polecam ten przepis, zapraszam na film kulinarny i życzę smacznego :)

* * *
Składniki (na jeden średni bochenek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 100 ml mleka
  • 230 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 7 g drożdży suchych. Mieszamy np. łyżką.





2. Wlewamy 230 ml wody (najlepiej letniej - nie zimnej i nie gorącej).











3. Wlewamy 100 ml mleka (tak jak woda - letnie, nie zimne i nie gorące).











4. I miksujemy, aż składniki się połączą. Najlepiej użyć do tego takich specjalnych haków (nazywam je kręciołkami).








5. Następnie ciasto musi odpocząć. Przykrywamy misę miksera folią spożywczą.









6. Oraz ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1 godzinę.









7. Po ok. godzinie wyciągamy ciasto z miski i zagniatamy, na oprószonym mąką blacie.









8. Następnie zagniecione ciasto rozpłaszczamy na blacie i zwijamy wzdłuż oraz zawijając brzegi do środka (polecam zobaczyć to na filmie).








9. Utworzony bochenek kładziemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką. Chlebek kładziemy łączeniem od spodu i następnie zawijamy ciasto pod spód, by formować ładny bochenek ale też by naprężyć skórkę.





10. Chlebek znów musi odpocząć. Obsypujemy go obficie mąką, przykrywamy folią spożywczą, ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C.





11. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy chlebek ostrym nożem.










12. Dobrze jest wnętrze nagrzanego piekarnika spryskać wodą.










13. Wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu.








14. Upieczony chlebek studzimy na kratce i upajamy się wspaniałym zapachem 😉🍞









15. Kroimy chlebek dopiero po całkowitym wystudzeniu. Krojenie ciepłego chleba może spowodować, że chleb się rozpadnie...

Smacznego 😉🍞☕












Poniżej zapraszam na filmik:


Dziękuję i do zobaczenia w kolejnym przepisie 😀☕

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz