Przedstawiam przepis na pyszny bezglutenowy sos musztardowy idealnie pasujący do jajek. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej mąki pszennej. Sos może być bardzo gęsty przypominający konsystencją majonez, a może też być rzadszy, wszystko zależy od naszych preferencji (jeśli okaże się zbyt gęsty, można dolać trochę wody lub mleka).
Zaletą sosu jest to, że jest bardzo prosty w produkcji, z nieskomplikowanych składników, a idealnie pyszny, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (01.02.2019) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
- 25 g masła
- 25 g mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
1. W garnku roztapiamy masło.
2. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy mieszadłem.
3. Mieszamy do połączenia mąki z masłem.
4. Następnie wlewamy wodę i mleko i mieszamy gotując na wolnym ogniu aż zgęstnieje (w miarę szybko to się dzieje).
5. Następnie dodajemy musztardę i nadal mieszamy na wolnym ogniu.
6. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. I gotowe.
Opcja bardziej gęsta. |
Opcja mniej gęsta. |
Zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz