sobota, 28 czerwca 2014

Bezglutenowy sos musztardowy + filmik



Przedstawiam przepis na pyszny bezglutenowy sos musztardowy idealnie pasujący do jajek. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej mąki pszennej. Sos może być bardzo gęsty przypominający konsystencją majonez, a może też być rzadszy, wszystko zależy od naszych preferencji (jeśli okaże się zbyt gęsty, można dolać trochę wody lub mleka).

Zaletą sosu jest to, że jest bardzo prosty w produkcji, z nieskomplikowanych składników, a idealnie pyszny, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (01.02.2019) -> na końcu posta.

* * *


Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 25 g masła
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W garnku roztapiamy masło.
2. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy mieszadłem.

3. Mieszamy do połączenia mąki z masłem.

4. Następnie wlewamy wodę i mleko i mieszamy gotując na wolnym ogniu aż zgęstnieje (w miarę szybko to się dzieje).

5. Następnie dodajemy musztardę i nadal mieszamy na wolnym ogniu.

6. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

7. I gotowe.




Opcja bardziej gęsta.
Opcja mniej gęsta.
Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz