wtorek, 1 lipca 2014

Ryżowe kotlety mielone - najlepsze + filmik

Ryżowe kotlety mielone

Jeżeli mamy ochotę na mielone kotlety, a nie mamy bułki do namoczenia, ale mamy ryż - to możemy przygotować przepyszne kotlety mielone, ryżowe, takie swoiste smażone gołąbki, ale bez kapusty.
Jeżeli użyjemy bezglutenowej bułki tartej - wtedy otrzymamy bezglutenowe ryżowe kotlety mielone.

Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.

Zapraszam również do odwiedzenia mojego przypisu na tradycyjne kotlety mielone.

* * *

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 4 łyżeczki soli, pieprz, oregano
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, dodajemy 2 łyżeczki soli, łyżkę masła, wrzucamy ryż i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości i nie mieszamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru i dużo oregano. Gdy cebula się usmaży, to już na wyłączonej płycie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mielimy mięso.
Ugotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.

2. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano.

3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.

4. I smażymy na oliwie (oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia).
 







Zapraszam na filmik:


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
    Ps. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-). Na pewno odwiedzę Twoje blogowe miejsce kulinarne, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń