Jeżeli mamy ochotę na mielone kotlety, a nie mamy bułki do namoczenia, ale mamy ryż - to możemy przygotować przepyszne kotlety mielone, ryżowe, takie swoiste smażone gołąbki, ale bez kapusty.
Jeżeli użyjemy bezglutenowej bułki tartej - wtedy otrzymamy bezglutenowe ryżowe kotlety mielone.
Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 4 łyżeczki soli, pieprz, oregano
- bułka tarta
- 1 łyżka masła
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, dodajemy 2 łyżeczki soli, łyżkę masła, wrzucamy ryż i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości i nie mieszamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru i dużo oregano. Gdy cebula się usmaży, to już na wyłączonej płycie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mielimy mięso.
Ugotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru i dużo oregano. Gdy cebula się usmaży, to już na wyłączonej płycie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mielimy mięso.
Ugotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano.
3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
4. I smażymy na oliwie (oliwa z wytłoczyn najlepsza do smażenia).
Zapraszam na filmik:
Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/
Dziękuję :-). Na pewno odwiedzę Twoje blogowe miejsce kulinarne, pozdrawiam serdecznie.
Usuń