czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe) + filmik

Bezglutenowe ciasteczka kukurydziane

Przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Mąka kukurydziana z dodatkiem gumy guar (mielone bielmo nasion dzikich odmian rośliny guar Cyamopsis tetragonolobus) w czasie ugniatania zachowuje się zupełnie podobnie do mąki pszennej, także zagniatanie i wytwarzanie ciasteczek staje nader przyjemną czynnością, a powstałe ciasteczka są pyszne i chrupiące.

Dostaję wiele zapytań o tę dziwnie brzmiącą gumę guar i za każdym razem powtarzam, że to tylko dziwnie brzmi, ale to jest w pełni substancja naturalna, której w ogóle nie trzeba się bać, a która doskonale ułatwia pracę z ciastem bezglutenowym.

Gumę guar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czy po prostu przez internet.

Do przepisu został dołączony filmik (08.10.2018) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)


Składniki (proporcje na 3 blachy ciasteczek)
  • 270 g mąki kukurydzianej 
  • 20 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka gumy guar
Wykonanie:

1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. Następnie dodajemy jajko, masło, śmietanę i stopniowo mleka. Mieszamy i patrzymy ile mleka wchłonie mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę mleka.
3. Przekładamy ciasto na oprószony mąką kukurydzianą blat i zagniatamy ciasto. Następnie oprószone ciasto mąką wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

4. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, połowę nadal chowamy do lodówki, a pozostałe ciasto najpierw rozgniatamy w dłoniach na płasko, a potem rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie jak najcieniej, na około 2-3 mm, im cieniej tym lepiej, wtedy ciasteczka będą super chrupiące. I wykrawamy foremką ciasteczka, u nas gwiazdeczki.






5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Z podanych proporcji wychodzą 3 blachy ciasteczek (trzecia powstaje ze skrawków).









6. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 10 minut z termoobiegiem - tyle powinno wystarczyć, by upiekły się na chrupko.
Po upieczeniu, jeszcze gorące, oprószamy cukrem pudrem a następnie studzimy na kratce.
Smacznego :-)













Zapraszam na filmik:


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, są bardzo smakowite i znikają z zawrotną szybkością niestety :-) Również pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń