Proponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je inaczej.
Zatem zapraszam Was do mojej wersji kotletów mielonych ze smażoną cebulką, ziołami i tartym serem grana padano - są przepyszne, naprawdę.
Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta.
Jednocześnie zachęcam do odwiedzenia mojego przepisu na Ryżowe kotlety mielone - które są bezglutenową wersją tego przepisu.
* * *
Składniki (proporcje na kilkanaście kotletów):
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułka czerstwa
- 1 jajko
- trochę sera grana padano do starcia
- 2 łyżeczki soli
- pieprz, oregano, majeranek, szczypta cukru
- oliwa
- olej kokosowy
- bułka tarta
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Do kotletów mielonych najlepiej nadaje się cebula super drobno pokrojona, więc najprościej załatwiam to blenderem.
2. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy wraz ze szczyptą soli, cukru, dużo oregano i majeranku. Gdy się już ładnie podsmaży, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odkładamy na bok do wystygnięcia.
3. Bułkę zalewamy wodą i czekamy aż nasiąknie.
4. Mielimy mięso.
5. Do miski z mielonym mięsem wbijamy 1 całe jajko, sypiemy pieprzem, solą, oregano i majerankiem, bułkę odsączamy w dłoniach i dodajemy do miski. Dodajemy również usmażoną i wystudzoną cebulkę. Na końcu ścieramy trochę sera grana padano, na tarce o drobnych oczkach. Ile tego sera ścieramy, trudno powiedzieć, ale widać na filmiku.
Wszystko mieszamy najpierw łyżką, potem ręką.
6. Formujemy kotleciki, ręce powinny być zwilżone wodą. Kotlety lekko je spłaszczamy, wtedy się lepiej usmażą. Obtaczamy w bułce tartej.
7. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z obu stron.
Podaję z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Bardzo apetyczny ten talerz, taki domowy obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńA co daje ten dodatek sera?
OdpowiedzUsuńTwardy ser typu grana padano, parmezan, pecorino to jest źródło tak zwanego smaku umami, a innymi słowy naturalny glutaminian sodu, genialnie poprawia smak, polecam w ten sposób przygotowywać kotlety, poza tym taki ser to dobre źródło wapnia, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń