wtorek, 5 sierpnia 2014

Jaglanka z pieczarkami, brokułem, kukurydzą i tahini (bezglutenowe)

Propozycja na zdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną kurkumy, do tego przysmażone pieczarki, blanszowany brokuł, kukurydzka itd. Bardzo polecam :-)

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • tahini
  • kurkuma, sól, pierz, oregano, bazylia, cukier
  • 1/2 cytryny
  • oliwa i masło
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w półtalarki i smażymy na oliwie z odrobiną oregano. Następnie obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do smażącej się cebuli z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Można dodać łyżkę masła. Następnie wsypujemy kukurydzę. Smażymy.










2. Zagotowujemy wodę w większym garnku i do wrzątku wrzucamy cząstki brokuła - blanszujemy.














3. Blanszowany brokuł dzielimy na cząstki i wrzucamy do smażących się pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię.














4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy.












5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną wodą, potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę wody (na pół szklanki kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę masła, odrobinę soli i kurkumy i na wrzątek wrzucamy kaszę, przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu i NIE MIESZAMY. Będzie ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą wodę i będzie wyglądać jak na zdjęciu obok.





6. Nakładamy na talerz kaszę, a następnie pieczarki z brokułem, na to układamy przekrojone pomidorki koktajlowe i skrapiamy sosem tahini. Smacznego.


2 komentarze:

  1. apetycznie wygląda :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń