piątek, 1 sierpnia 2014

Naleśniki z serem (bezglutenowe)

Zapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w tym wydaniu, że dzięki temu nie ma na końcu efektu przesycenia cukrem i w rezultacie danie nie staje się mdłe. Polecam.

Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 2 szklanki mleka (500 ml - najlepsze sojowe, ale krowie też może być)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, nadającego się jedynie do smarowania silników)
  • kwaśna śmietana
  • masło do smażenia
Składniki na farsz:
  • 250 g twarogu (tłusty najlepszy)
  • cukier trzcinowy (ilość do smaku)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce do połączenia składników.
2. Smażymy na suchej patelni posmarowanej papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz. Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na maśle.

3. W misce przy pomocy widelca rozdrabniamy twaróg, słodzimy tyle ile potrzebujemy, następnie dodajemy łyżkę śmietany, żółtko i mieszamy. Farsz gotowy.

4. Na usmażonym z jednej strony naleśniku nakładamy ser na powierzchni 1/4 naleśniki, następnie zawijamy go w trójkąt i odkładamy. Później będziemy je obsmażać na maśle.

5. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia i by ścięło się żółtko w farszu.

6. Podajemy naleśniki z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz