To danie jest bezglutenowe.
Do przepisu został dołączony filmik (15.10.2018) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki:
- 5 parówek
- 1 cebula
- 1 papryka (np. czerwona)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- 3 ogórki kiszone
- 2 torebki ryżu parboiled (taki najlepiej się nadaje do tej zapiekanki)
- kawałek sera żółtego do starcia
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, curry, tymianek, oregano
- oliwa
1. Zaczynamy od pokrojenia parówek w pół-talarki.
2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.
3. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy parówki i smażymy na złoto, następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę razem smażymy, a potem odkładamy na bok.
4. Nastawiamy wodę na ryż, solimy półtorej łyżeczki soli, dwie torebki ryżu wrzucamy na wrzątek i gotujemy 16 minut. Następnie wyciągamy ryż, odsączamy i przekładamy na talerz.
5. Paprykę kroimy w kosteczkę.
6. Ogórki kroimy w kosteczkę.
7. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, wrzucamy ugotowany ryż, następnie usmażone parówki z cebulą, mieszamy. Dokładamy kolejno paprykę, ogórki, kukurydzę, mieszamy. Sypiemy sól, pieprz, paprykę słodką, curry, oregano i tymianek, mieszamy. Dodajemy też szczyptę ostrej papryki. Ścieramy część żółtego sera i mieszamy z całością.
8. Na wierzch ścieramy resztę żółtego sera, sypiemy słodką papryką i polewamy oliwą, przykrywamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut, z termoobiegiem lub bez. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 10 minut, by ser na wierzchu ładnie się zapiekł i gotowe. Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Ulubiona zapiekanka mojego dziecka, pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń