Ten biszkopt jest delikatny, jak to bywa z wypiekami bezglutenowymi, a jednocześnie sprężysty, świetnie nadaje się na torty, ale można też taki biszkopt podać po prostu do popołudniowej kawy.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (12.07.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
- 8 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 140 g mąki kukurydzianej
- 140 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cała paczka)
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Pieczemy około 35 minut (może być termoobieg). Nie zapominamy o teście patyczka, by sprawdzić czy biszkopt się upiekł.
5. 35 minut powinno wystarczyć, pieczemy do suchego patyczka. Bywa, że biszkopt z wierzchu popęka, nie szkodzi, wierzch zwykle ścina się przy tworzeniu tortu.
6. Biszkopt studzimy w foremce. Foremkę zdejmujemy dopiero po przestudzeniu. Następnie odrywamy papier od spodu.
Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)
Biszkopt świetnie nadaje się do tortów, a można go tez podać posypany cukrem pudrem. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
ale wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńŻaden pszenny biszkopt nie udał mi się tak dobrze, jak za każdym razem udaje się bezglutenowy :-) i właśnie pięknie wyrasta, ale niestety używam proszku do pieczenia, nie da się bez tego.
UsuńPrzypomina smaki dzieciństwa. Nic tylko mleko i taki biszkopt. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i przyznam, że ten biszkopt naprawdę mi się udał. Teraz pracuję nad wersją wuzetkową :-) pozdrawiam cieplutko.
UsuńA jak w inny sposób upiec ten biszkopt,jeśli mój syn jest uczulony na białko jajka??? :/
OdpowiedzUsuńW tym problem. Na moim blogu prezentuję przepisy z użyciem właśnie jajek oraz mleka krowiego, jedynie usuwam pszenicę jako taką. Wiem, że można znaleźć w sieci przepisy z użyciem zamienników jajek na przykład u Smakoterapii. Można też znaleźć w internetowych sklepach produkty typu zamienniki jajek, ale że ja nie stosuję tego rodzaju produktów, tak też nie wiem jak ich używać, w jakiej ilości czy proporcji. W tym wypadku właśnie polecam blog Smakoterapii i cieplutko prozdrawiam.
UsuńDziękuję :)
UsuńSuper biszkopt! A wiesz może czym bym mogła zastąpić mąkę kukurydziana? Gryczana, ryżowa? Czy może coś pomiszac kilka? Bo niestety jestem uczulona na kukurydze��
OdpowiedzUsuńPatrycja
Jeżeli nie masz nic przeciwko specyficznemu posmakowi mąki gryczanej, to możesz użyć gryczaną, ale najlepiej z białej niepalonej gryki. Z ryżową ryzyko, bo mąka ryżowa jest ciężka i grozi zakalcem. Wydaje mi się z mąką z białej gryki powinno się udać, pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńczy skrobia i mąka ziemniaczana to to samo?
OdpowiedzUsuńTak, to dokładnie to samo. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWykładamy tylko dno tortownicy papierem? A co z bokami zostawiamy bez niczego? Boki się nie spalą?
OdpowiedzUsuńTak, tylko dno tortownicy, boki same odchodzą od formy :-)
UsuńWitam przepisy rewelacyjne A masz może jakiś sprawdzony krem bez laktozy??pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis super nigdy mi nie wyszedł biszkopt a ten wyszedł duży przeciołam go i zrobiłam kremem i owocami teraz będę mieć okazję robić drugi raz dla synka bo ma urodziny dzięki za przepis ❤️🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, cieszę się, że biszkopt się udał i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCzy można zastąpić dwie łyżki mąki kukurydzianej i zamiast tego dać kakao? :)
OdpowiedzUsuń