poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową + filmik

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Są mięciutkie, pachnące zniewalająco, chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku, ale jak to bywa z wypiekami na maśle, następnego dnia czerstwieją, ale nie ma się co obawiać, zwykle znikają tego samego dnia, a najpyszniejsze są oczywiście tuż po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (20.12.2019 r.) -> na końcu posta.


* * *

Składniki (proporcje na 12 babeczek):
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z ziaren amarantusa
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 50 g masła
  • ok. 120 ml mleka
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
  • 12 papilotek
Wykonanie:
1. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
 2. Mieszamy w misce suche składniki.















3. Dodajemy kakao i mieszamy.















4. Dodajemy wystudzone masło. Mieszamy.














5. Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany.













6. Dolewamy mleko i mieszamy.















7. Siekamy skórkę pomarańczową.















8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy.














9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy.














10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy go to temperatury 180 stopni C.











11. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika z termoobiegiem lub z grzaniem góra-dół, zależy od Waszego piekarnika.










12. Upieczone, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)



















Poniżej zapraszam na filmik:


4 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis, każdy krok bardzo łatwo odtworzyć, gratuluję! Taka forma jest wprost idealna dla kogoś takiego jak ja, gdyż niezbyt często piekę i nie mam wiele doświadczenia. Dlatego stawiam na sprawdzone przepisy i muffinki piekę zawsze według https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ bo mam pewnośc, że wyjdą wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń