Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (20.12.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ziaren amarantusa
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 50 g masła
- ok. 120 ml mleka
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
- 12 papilotek
1. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mieszamy w misce suche składniki.
3. Dodajemy kakao i mieszamy.
4. Dodajemy wystudzone masło. Mieszamy.
5. Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany.
6. Dolewamy mleko i mieszamy.
7. Siekamy skórkę pomarańczową.
8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy.
9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy.
10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy go to temperatury 180 stopni C.
11. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika z termoobiegiem lub z grzaniem góra-dół, zależy od Waszego piekarnika.
12. Upieczone, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, każdy krok bardzo łatwo odtworzyć, gratuluję! Taka forma jest wprost idealna dla kogoś takiego jak ja, gdyż niezbyt często piekę i nie mam wiele doświadczenia. Dlatego stawiam na sprawdzone przepisy i muffinki piekę zawsze według https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ bo mam pewnośc, że wyjdą wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń