czwartek, 23 kwietnia 2015

Ryż po chińsku (bezglutenowy)

Zapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego ryżu z kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić, bo jest to naprawdę doskonała kompozycja imitująca danie kuchni orientalnej. I jak zawsze w przypadku dań pełnych przypraw - najlepsze na drugi dzień :-)
Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej rodziny (dwoje dorosłych i dziecko) na dwa dni, albo jedno konkretne danie dla większej rodziny.
Zapraszam :-)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (preferuję w pomidory w całości)
  • 180 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słodka jędrna papryka
  • pół filiżanki mrożonego groszku
  • 7 plastrów ananasa
  • sos sojowy jasny (bezglutenowy)
  • sos sojowy ciemny (bezglutenowy)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • kilka łyżek kiełków fasoli mung
  • odrobina octu winnego
  • trochę wody
  • odrobina mąki kukurydzianej
  •  sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • ryż
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki.















2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy.

Uważamy by nie przesadzić z solą, później dodamy sosy sojowe, a te są bardzo słone.









3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do smażącego się mięsa, mieszamy i smażymy.  Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.













4. Następnie marchewki kroimy w słupki i dodajemy do naszych smażących się składników. Delikatnie solimy by zmiękła.












5. Dodajemy kukurydzę, mieszamy i smażymy.














6. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w cząstki pieczarki, mieszamy i dalej smażymy.













7. Następnie dodajemy mrożony groszek.














8. Następnie kroimy ananas na kawałki i dodajemy do smażących się składników, mieszamy.













9. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, mieszamy i dalej smażymy.













10. Następnie dodajemy pomidory z puszki (wcześniej usuwam z nich szypułki i inne niedoskonałości). Można też użyć świeżych pomidorów w ilości dwóch sztuk, ale trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki.










11. A teraz już kończymy. Dodajemy trochę wody, mieszamy, wlewamy trochę sosu sojowego jasnego, następnie ciemnego, mieszamy, chwilę wszystko gotujemy i na końcu dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Próbujemy, czy odpowiada nam smak. Mnie jeszcze brakuje kropli octu winnego i go dodaję w tym momencie, czasem jeszcze sypnę jakąś przyprawą, jeśli odniosę wrażenie, że jej brakuje (np. chili lub curry).
Gotujemy ryż.
Gotowe danie dekorujemy kiełkami.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz