poniedziałek, 4 maja 2015

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem + filmik


Zapraszam dziś na pyszną i prostą zapiekankę, wegetariańską i przy okazji bezglutenową.
Wystarczy kilka składników wraz z ryżem, a ryż to najlepiej gdyby był parboiled, taka zapiekanka najlepsza jest z właśnie z sypkim ryżem.
I jeszcze jeden sekretny składnik czyli oregano, które w magiczny sposób zwykłe pieczarki zamienia w leśne grzyby :-)

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (20.09.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób)
  • 2 torebki ryżu parboiled po 100 g
  • ok. 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • trochę tartego twardego sera: parmezan, grana padano, corregio
  • oliwa 
  • sól, pieprz i dużo oregano
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie pokrojoną w ćwierć-talarki cebulę.













2. Następnie dodajemy pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i pieprzymy i sypiemy mnóstwo oregano. To jest ten "myk", który zamienia pieczarki w grzyby leśne :-)










3. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany ryż z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodajemy kukurydzę i groszek, sypiemy trochę tartego twardego sera, który zawsze poprawia smak. Trzemy też kawałek żółtego sera na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Zapiekanki nie trzeba już doprawiać, ale ewentualnie można jeszcze dosypać przypraw.





4. Na wierzch trzemy jeszcze trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wstawiamy zapiekankę pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut (grzanie góra-dół). Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez pokrywki (na przykład z termoobiegiem).
I gotowe, smacznego :-)






Poniżej zapraszam na filmik



2 komentarze: