Zapraszam dziś na pyszną i prostą zapiekankę, wegetariańską i przy okazji bezglutenową.
Wystarczy kilka składników wraz z ryżem, a ryż to najlepiej gdyby był parboiled, taka zapiekanka najlepsza jest z właśnie z sypkim ryżem.
I jeszcze jeden sekretny składnik czyli oregano, które w magiczny sposób zwykłe pieczarki zamienia w leśne grzyby :-)
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (20.09.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 2 torebki ryżu parboiled po 100 g
- ok. 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- kawałek żółtego sera do starcia
- trochę tartego twardego sera: parmezan, grana padano, corregio
- oliwa
- sól, pieprz i dużo oregano
- kawałek masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1. Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie pokrojoną w ćwierć-talarki cebulę.
2. Następnie dodajemy pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i pieprzymy i sypiemy mnóstwo oregano. To jest ten "myk", który zamienia pieczarki w grzyby leśne :-)
3. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany ryż z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodajemy kukurydzę i groszek, sypiemy trochę tartego twardego sera, który zawsze poprawia smak. Trzemy też kawałek żółtego sera na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Zapiekanki nie trzeba już doprawiać, ale ewentualnie można jeszcze dosypać przypraw.
4. Na wierzch trzemy jeszcze trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wstawiamy zapiekankę pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut (grzanie góra-dół). Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez pokrywki (na przykład z termoobiegiem).
4. Na wierzch trzemy jeszcze trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wstawiamy zapiekankę pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut (grzanie góra-dół). Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez pokrywki (na przykład z termoobiegiem).
I gotowe, smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Wygląda naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i podobnie smakuje :-)
Usuń