czwartek, 14 maja 2015

Spaghetti carbonara + filmik


Spaghetti carbonara to kolejny obiad z serii tych w pół godziny. Nieskomplikowane składniki i gwarantowany pyszny smak.
Moja receptura jest wersją carbonary, która nie wiedzieć czemu wzbudza skrajne emocje, a to po prostu makaron z boczkiem, jajkami i serem.
Smak jest najważniejszy.
Moja wersja jest dla tych, co lubią ścięte jajka, bo jeśli chodzi o surowiznę, to u mnie tylko kogel-mogel, dlatego ścinam jajka w carbonarze.

Ale jest wersja, w której wrzucamy ugotowany makaron do usmażonego boczku i dopiero do tego wlewamy jajka lub same żółtka i jeszcze możemy do tego dolać trochę wody z makaronu. Wtedy tworzy się sosik, ale mnie nie na tym zależy. Ja lubię ścięte jajka i chrupiący boczek i moja wersja jest dla tych, co lubią podobnie.

Jedzmy smacznie i bawmy się dobrze :-)

Życzę smacznego :-)

Jeżeli użyjemy makaronu bezglutenowego, wtedy nasza carbonara będzie bezglutenowa.

Do przepisu dołączony został filmik (16.08.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
  • ok. 200 g boczku
  • 3 jajka (lub 3 żółtka)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • ser grana padano, parmezan, pecorino
  • sól, pieprz, tymianek
  • 250 makaronu spaghetti
Wykonanie:
1. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy jak zwykle.














2. Rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy boczek do zezłocenia.














3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy, pieprzymy, sypiemy sporo tymianku i wszystko mieszamy. 
(widać łapki mojego małego asystenta :-))










4. Na tym etapie musimy mieć ugotowany makaron. Gdy boczek się już przysmaży, wlewamy nasze rozkłócone jajka na patelnię i od razu dodajemy makaron i wszystko energicznie mieszamy. Następnie ścieramy sporo sera grana padano i znów mieszamy i gotowe :-)
Podajemy posypane serem (parmezan, grana padano, pecorino...)









Poniżej zapraszam na filmik:



5 komentarzy:

  1. Ooo takiego jeszcze nie kosztowałam! Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam i koniecznie ze sporą ilością tymianku. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Do tej pory ze względu na gluten nie jadłyśmy makaronów ale ostatnio kukurydziane bardzo nam zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a to spaghetti naprawdę jest przepyszne i przeszybkie :-) W sklepach dostępne są różne makarony bezglutenowe, ale mnie najbardziej smakują te z "Biedronki".

      Usuń
    2. Właśnie miałam pisać o tych makaronach, ale w ostatniej chwili zauważyłam twój komentarze :) Również je uwielbiam i mimo, że nie mam obowiązku jedzenia "bezglutenowego" to ten makaron jest naprawdę wyśmienity! :)

      Usuń