Spaghetti carbonara to kolejny obiad z serii tych w pół godziny. Nieskomplikowane składniki i gwarantowany pyszny smak.
Moja receptura jest wersją carbonary, która nie wiedzieć czemu wzbudza skrajne emocje, a to po prostu makaron z boczkiem, jajkami i serem.
Smak jest najważniejszy.
Moja wersja jest dla tych, co lubią ścięte jajka, bo jeśli chodzi o surowiznę, to u mnie tylko kogel-mogel, dlatego ścinam jajka w carbonarze.
Ale jest wersja, w której wrzucamy ugotowany makaron do usmażonego boczku i dopiero do tego wlewamy jajka lub same żółtka i jeszcze możemy do tego dolać trochę wody z makaronu. Wtedy tworzy się sosik, ale mnie nie na tym zależy. Ja lubię ścięte jajka i chrupiący boczek i moja wersja jest dla tych, co lubią podobnie.
Jedzmy smacznie i bawmy się dobrze :-)
Życzę smacznego :-)
Jeżeli użyjemy makaronu bezglutenowego, wtedy nasza carbonara będzie bezglutenowa.
Do przepisu dołączony został filmik (16.08.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
- ok. 200 g boczku
- 3 jajka (lub 3 żółtka)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- oliwa do smażenia
- ser grana padano, parmezan, pecorino
- sól, pieprz, tymianek
- 250 makaronu spaghetti
1. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy jak zwykle.
2. Rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy boczek do zezłocenia.
3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy, pieprzymy, sypiemy sporo tymianku i wszystko mieszamy.
(widać łapki mojego małego asystenta :-))
4. Na tym etapie musimy mieć ugotowany makaron. Gdy boczek się już przysmaży, wlewamy nasze rozkłócone jajka na patelnię i od razu dodajemy makaron i wszystko energicznie mieszamy. Następnie ścieramy sporo sera grana padano i znów mieszamy i gotowe :-)
Podajemy posypane serem (parmezan, grana padano, pecorino...)
Poniżej zapraszam na filmik:
Ooo takiego jeszcze nie kosztowałam! Muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i koniecznie ze sporą ilością tymianku. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Do tej pory ze względu na gluten nie jadłyśmy makaronów ale ostatnio kukurydziane bardzo nam zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a to spaghetti naprawdę jest przepyszne i przeszybkie :-) W sklepach dostępne są różne makarony bezglutenowe, ale mnie najbardziej smakują te z "Biedronki".
UsuńWłaśnie miałam pisać o tych makaronach, ale w ostatniej chwili zauważyłam twój komentarze :) Również je uwielbiam i mimo, że nie mam obowiązku jedzenia "bezglutenowego" to ten makaron jest naprawdę wyśmienity! :)
Usuń