Pierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe. Bardzo polecam, spróbujcie tych pierogów, są naprawdę fantastyczne, jako alternatywa do znanych wszystkim ruskich pierogów czy też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób):
Ciasto:
- 300 g twarogu
- kilka łyżek cukru
- 1 żółtko
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
1. Ciasto wykonujemy wg przepisu na ciasto, które zalinkowałam powyżej. Ciastu dajemy chwilę odpocząć w misce pod przykryciem. W tym czasie przyrządzamy farsz. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, sypiemy tyle cukru ile uznajemy że potrzeba, mieszamy.
2. Dodajemy żółtko i mieszamy.
3. Dodajemy suchy budyń, mieszamy i farsz gotowy.
4. Czas na ciasto. Jest bardzo wdzięczne. Odcinamy kawałek, pozostałość chowamy do miski pod przykryciem, rozwałkowujemy delikatnie, wykrawamy kółka szklanką, pozostałość ciasta zbieramy i chowamy do miski pod przykryciem.
5. Nakładamy farsz łyżeczką, sklejamy brzegi i pierożek gotowy.
6. Układam pierożki na ręczniku papierowym i przykrywam ściereczką, by nie wyschły.
7. Gotujemy pierożki partiami w osolonym wrzątku 3-4 minuty po wypłynięciu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i lekko posłodzone. Przepyszne. Smacznego :-)
Poniżej filmik do glutenowej wersji tego przepisu:
takie na słodko najlepsze!
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
UsuńUwielbiam pierogi, na słodko z serem palce lizać :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię te na słodko, szczególnie gdy upały tak mocno doskwierają :-)
UsuńUwielbiam pierogi z serem, to moje ulubione:D
OdpowiedzUsuńhttp://dominikamorys.blogspot.com/